tisdag 13 januari 2009

Ingen vanlig maffiarulle

Så har vi då sett den, Gomorra. Ingen av oss har läst Roberto Savianos roman och vi visste inte så mycket om filmen heller mer än att den handlar om den italienska maffian (den i Neapel), att filmkritikerna gillar den väldigt mycket och att den vann juryns stora pris i Cannes 08. Den var inte riktigt som jag hade förväntat mig utan Gomorra ger mer skenet av att vara en dramadokumentär än fiction. Skakig kamera, sparsam ljussättning, osentimental, deprimerande, fattiga och fula miljöer trots de stora penningsummor som hela tiden byter ägare. Det låter väl muntert? Nej, detta är ingen glad film men efter en förvirrande början där man undrar vart den är på väg utvecklas filmen till en engagerande och mycket bra historia om ett antal olika människoöden. Jag hoppas att den har ett avskräckande syfte men tydligen har maffian satt ett pris på Savianos huvud samtidigt som den tjänar stora pengar på att sälja dvd:er av filmen på den svarta marknaden. Sjukt… Positivt dock är att filmen startat en omfattande debatt i Italien om yttrandefriheten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, filmen har ju fått mycket uppmärksamhet! Var den mycket våldsam? På tiden att detta kommer upp till ytan. Att en brottslig organisation ska kunna styra ett halvt land helt i det öppna med styrmedel som "vi vet var du bor, vi krossar dina knäskålar om du inte gör som vi säger" är helt otroligt. Heja Saviano!

Annika Estassy sa...

Aha! Du fixade att kommentera! :-) Den är rätt så våldsam men det störde inte mig mycket. Fast jag kanske börjar bli avtrubbad? Den är framför allt väldigt mörk - man fattar inte riktigt hur Italien ska lyckas ta sig ut ur maffians klor.