torsdag 15 januari 2009

Bistra tider

Varselvågen drar genom Sverige. Själv sitter jag med ett angenämt bekymmer – ska anställa en ny medarbetare och har två bra sökanden att välja mellan. Båda har lämpliga utbildningar och verkar kompetenta. De är av samma kön. Det som skiljer dem åt är åldern – en är strax under trettio och den andra över fyrtio – och personlighet – den ena är mer på och den andra är lugnare. Hur välja?
Det går inte en vecka utan att jag får samtal från arbetsförmedlingar eller brev med spontana ansökningar. Det är förstås kul att vi är en populär arbetsplats men jag får lika dåligt samvete varje gång jag tackar nej. En del nästan bönar och ber, säger att vi behöver knappt betala någon lön bara de får in en fot. Jag känner mig förnedrad å deras vägnar. Sverige har verkligen fått ett A och B lag när det gäller arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: