måndag 16 mars 2009

Ahlam

I Sverige undviker man att tala om kulturkrockar eftersom det kan uppfattas som rasistiskt. Skit snack tycker jag, det är inte så rasism ska definieras. Jag har i varje fall varit med om en kulturkrock som illustrerar att de inte behöver vara av ondo. Den uppstod idag när Ahlam och jag träffades för första gången för att prata om en idé jag har. Hon tittade på mig, skrattade lite och sa helt spontant: ”Du är mycket vackrare i verkligheten än på hemsidan!”
Kan ni tänka er en svensk inleda ett möte på det viset? Jag skrattade tillbaka och svarade att hon räddat min dag.
Ahlam har bara bott i Sverige i 11 månader men kan redan ge komplimanger på felfri svenska. Men så har hon inte gått SFI heller, utan anmälde sig till en privat intensivkurs. Hon är fast besluten att bli integrerad men utan att tappa sin egen kultur. Ahlam drömmer dock om att en dag kunna återvända till hemlandet Irak. Själv hoppas jag att hon ska stanna hos oss.

Inga kommentarer: