söndag 22 mars 2009

Lösenord hit och lösenord dit

Alla dessa lösenord och koder man ska komma ihåg! Och inte får de vara lika heller utan varje kod och inloggning ska vara unik och dessutom helst bytas ut med jämna mellanrum. Där tar min hjärnkapacitet slut. Jag står framför bankomaten och får en black out. Har glömt min kod. Inte att jag slår fel kod utan jag vet överhuvudtaget inte vad jag ska slå. Jag tar en promenad runt kvarteret och ställer mig återigen framför maskinen. Plötsligt minns jag.
Hemma igen läser jag i AB och SvD hur viktigt det är med rätt lösenord på alla våra diverse konton. Det finns nämligen professionella hackare där ute, med värsta program som kan köra alla möjliga ord- och sifferkombinationer för att försöka stjäla såväl min webbidentitet som mitt kontokortsnummer och handla i mitt namn. Det är inte så kul förstås men hur göra för att dels orka vara uppfinningsrik hela tiden och dessutom inte glömma hur smart man varit?

7 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Känslan är hemsk när man inte minns, har varit med om det. Ett lösenord var borta i tio dagar, sedan fanns det i mina fingertoppar igen. Man känner sig alldeles handikappad. Men det är väl en varningssignal, ens interna hårddisk är överfull!

Annika Estassy sa...

Alla vet att man inte bör ha samma lösenord till flera ställen men det har de flesta ändå. Det är inte bara din interna hårddisk som är full! Men nog borde något tekniskt geni komma på ett bättre, men ändå säkert, sätt att skydda våra konton och kontokort?

Anonym sa...

Jag har ett system för att skapa hyfsat säkra lösenord som är lätta att komma ihåg.
Tänk på en låt. Låt oss säga Nationalsången bara för att de flesta kan texten. Gör sedan enligt följande. Ta de första bokstäverna i varje ord i första versen.
"Du gamla du ..."
"Dgdfdfhn"
Sen brukar jag lägga till initialera av den som skrev låten samt årtal. Han som skrev den hette Richard Dybeck och han skrev den 1844. Så lets recap. Mitt lösen skulle vara:
DgdfdfhnRD1844

Naturligvis väljer du just en av dina favoritlåtar och med fördel lägger du till ett utropstecken eller något annat! Ett tips är att använda svenska låtar då ÅÄÖ inte finns med i de program man kan tanka hem från nätet och knäcka lösenord med. Även mellanslag brukar ställa till det för dessa program ibland.

Annika Estassy sa...

Tack Johan för ett utmärkt tips! Men då måste jag nog ha samma lösenord på allt annars kommer jag aldrig i livet att komma ihåg vilka olika låtar jag valt! :D

Anonym sa...

Det kan ju förstås vara svårt att hålla reda på, men de flesta tjänster brukar ha nån form av Fråga och Svar som man ska fylla i ifall man glömt sitt lösenord. Där kan man ju skriva låtnamnet eftersom det är omöjligt för någon annan att förstå den ledtråden!

Anonym sa...

Ett tips är att faktiskt ta sig tid att memorera ett avancerat lösenord. Skriv ner det 50 gånger samtidigt som du säger det högt för dig själv. Använd så många sinnen som möjligt.
Det tar inte så lång tid som det låter.

På detta sätt har jag lärt mig många långa (20+ blandade tecken) lösenord utantill.

Jag har märkt att jag snabbast lär mig med fingrarna vilket ger ett sorts "fingerminne" när jag skriver. Att rabbla dessa långa lösenord utantill är dock för mig mycket svårare.

Annika Estassy sa...

Fingerminne är i alla fall någonting jag har... Tack killar!