torsdag 9 april 2009

Att bekämpa sorkar

Jag läser att sorkarna minskar i antal vilket påverkar ugglornas utbredning. Då kan jag hälsa alla ugglor välkomna till vår tomt på Vätö! Där finns det många sorkar, eller det finns i varje fall en hel massa sorkhål. Några levande sorkar har jag aldrig sett till, inte döda heller, men hålen vittnar om deras existens. Jag häller sillspad i dem, fyller dem med stenar och försöker att sakta men säkert få de små djuren att försvinna. Till hösten ska jag fylla backen med kejsarkronor – dem tycker sorkar inte om. Jag kommer att bli ruinerad på kuppen men det är det värt. Några sorkfällor har jag inte, klarar inte av att vittja dem. Gift är inte heller min grej. Mitt senaste påfund är att be T revirmarkera vår tomt. Jag har nämligen en alldeles egen teori – om sorkarna känner att en stor människohanne varit och kissat i deras hål borde de förstå att här gäller det att flytta illa kvick. Störst går först liksom. Inte vet jag om sorkarna förstått mitt resonemang men när jag räfsade tomten förra helgen upptäckte jag inga nya sorkhål där de brukar dyka upp utan precis vid tomtgränsen. Snart har nog sorkarna flyttat över till grannen istället. Skönt för oss men kanske inte så bra för grannsämjan?

5 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kommer att tänka på Bodil Malmstens eviga kamp på tomten i Finistère! Har aldrig funderat på vad hålen på min tomt kan innebära. Sorkar? Nej det räcker så väl att ha musfobi!

Annika Estassy sa...

Just det, hennes mullvadar! Om de nu fanns i verkligheten, med Bodil Malmsten kan man aldrig riktigt säkert veta.;-) Men Eva, musfobi? Har du provat den där musmanicken man stoppar i elkontakter? Funkade för oss - i år är det första gången vi inte hittat muslortar i vårt vindsförråd.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ska absolut testa. Jag blir så nervös av deras spetsiga tassande i dolda vrår och äcklas av att se dem. En jul visade barnen en sommarvideo de tagit. "Blunda nu mamma!" skrek de - det visade sig att de tyckt innemössen var så söta att de matat dem. Nej en elmanick får det bli! Tack för tipset.

Ammis sa...

Hej. Googlade på sorkar o. hamnade hos dig...?? Ha ha. I vilket fall som helst så läste jag att dom inte gillar kaffesump, snus, vitlök, gräslök b.l.a. Det är ju billigt o. bra o. värt ett försök. Jag tänker försöka iaf med det för vår gräsmatta ser för jäv...ig ut helt enkelt. Lycka till. :0)

Annika Estassy sa...

Tack Ammis, snart är det vår igen och då jäklar! :D