fredag 3 april 2009

Hjalmar Söderberg är i ropet

Är det jag som inbillar mig eller är det inte väldigt mycket Hjalmar Söderberg just nu? Jag tycker att det inte går en dag utan att jag stöter på hans namn någonstans.
Söderbergsällskapet har t.ex. lyckats samla ihop till en staty av författaren, och får sällskapet som det vill ska den stå utanför Kungliga Biblioteket i Humlegården. I så fall kommer jag att kunna se den varje gång jag går till Humlan för att äta en lunchsmörgås.
Det var länge sedan jag läste såväl Doktor Glas som Den allvarsamma leken. Kanske dags att ta fram dem igen? Särskilt den senare, denna vackra och sorgliga kärlekshistoria som samtidigt är en sådan idyllisk Stockholmsskildring. Jag blir också nyfiken på en annan bok som jag helt missat men som nu fått en nylansering, För Lydia av Gun-Britt Sundström. Den kom ju ut redan 1973 och är en omarbetning av just Den allvarsamma leken, flyttad sextio år framåt i tiden...
Jag tror att jag ska föreslå att vår bokklubb ägnar hösten åt några klassiker.

Inga kommentarer: