onsdag 1 april 2009

Våga leva innerligt

På vägen hem ikväll berättar jag för mamsen att vi varit och lyssnat på ett föredrag om Søren Kirkegaard. -Det låter tungt, svarar hon. Men se, det var precis det det inte var! Ann Lagerström berättade otroligt engagerat och medryckande om Kirkegaards liv och funderingar medan Ted Harris förklarade för oss vad Kirkegaard menade med den filosofin han ägnade sitt korta liv (han dog 42 år gammal) åt att utveckla – existensialismen.

Kirkegaard var bara 22 år gammal när han kom fram till följande filosofiska milstolpe:
Det gäller att finna en sanning som är sanning för mig, att finna den idé som jag vill leva och dö för.
I Ann och Teds tolkning innebär det att det bara är du själv som kan formulera vad som är meningen med ditt liv. Ann och Ted omformulerar Kirkegaards tankar om tre olika förhållningssätt – det estetiska, det etiska och det religiösa – till tre olika utvecklingsstadier: sinnligheten, innerligheten och andligheten. Intressant!
För att komma fram till vad som är meningen med just ditt liv måste du vara ”innerlig”, vilket innebär att uppfatta verkligheten som den är. Sluta att tolka och önsketänka utan registrera istället och försök att förstå hur allting hänger samman. Om du okritiskt accepterar diverse läror, auktoriteter och sociala måsten kommer det bara att sluta med att du mår dåligt eftersom du inte lyssnar på din inre röst. Att leva innerligt är också att våga ta det stora språnget!
När jag hör Ann och Ted egna tolkningar av Kirkegaards teorier slås jag av hur lite som egentligen förändrats sedan antiken. Hur många filosofer och andliga ledare har inte påpekat vikten av att vara sann mot sig själv och hur svårt har vi inte att efterleva det? Mänskligheten verkar fortfarande befinna sig i första stadiet – sinnligheten.

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Tack för referatet! Det slår an en sträng hos mig, det där med att lyssna till sin egen inre röst och registrera. Låter märkligt kanske men det är vad yogan hjälper mig med. Jag andas och ser på ett lugnare mera avspänt sätt på tillvarons vindlingar. Och är modigare. Boken ligger här intill mig, jag läser lite här och där och ska absolut gå och lyssna till dem.

Annika Estassy sa...

Yoga är helt rätt, meditation också. Kirkegaard var ju lite speciell har jag förstått. Bl.a. menade han att njutning inte alls var fel utan hörde till Sinnligheten. Han älskade t.ex. god mat. Att njuta och att vara innerlig måste alltså vara en perfekt kombination - min egen tolkning av Kirkegaards existensialism! :-)