fredag 12 juni 2009

Att läsa om en bok

I samma stund som jag läser den första raden - "Igår hittade jag Violets brev till Bill." - inser jag att jag redan läst boken jag precis köpt och tagit med mig till helgens storkonferens. Först gör det mig jätte irriterad men eftersom jag inte har någon annan lektyr med mig fortsätter jag att läsa. Rätt så snart inser jag någonting fantastiskt; denna bok, Vad jag älskade av Siri Hustvedt, känns helt olik den som står bortglömd i vår bokhylla någonstans. Jag tolkar berättelsen annorlunda denna gång. Det har gått sex år sedan första gången jag läste den och romanen talar till mig på ett helt annat sätt. Jag är ju inte samma person som då, mitt liv ser helt annorlunda ut, mina referensramar och mitt perspektiv är förändrade. Jag förstår den helt enkelt mycket bättre och njuter mer av att läsa den idag. Eftersom jag redan vet hur berättelsen löper kan jag istället koncentrera mig på detaljer och nyanser.
Helgen är räddad...

9 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Läser du gärna om böcker annars? Jag har svårt för det, eftersom jag tycker det finns så mycket nytt att läsa och så lite tid...

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Min dotter E har sagt att jag måste läsa What I loved. Kanske ska skaffa den på svenska, tänkte jag. När jag läste din blogg Annika insåg jag att jag också har den i hyllan men jag orkade aldrig läsa den. Började, men slutade. Kanske ska den nu få en till chans?
Vissa böcker läser jag om, Maria, gamla favoriter. Gamla engelska romaner t ex, eller Sagan om Ringen. Till och med deckare av Dorothy Sayers eller Patricia Highsmith

Annika Estassy sa...

Nej, jag brukar inte läsa om böcker eftersom jag precis som du Maria tycker att det finns så mycket nytt som lockar! Som ung läste jag gärna om böcker men inte nu längre som sagt.
Eva, ibland orkar man bara inte med vissa böcker. Kanske därför att boken i frågan och en själv är i ofas med varandra? När det gäller Vad jag älskade så har mycket förändrats i mitt liv sedan jag läste den första gången: jag har varit i New York och kan visualisera miljöerna på ett helt annat sätt, jag har separerat och kan förstå den processen, jag har träffat mitt livs stora kärlek och kan förstå passionen som skildras... Ge boken en chans men släpp den om du inte gillar den. Vad som är rätt för den ena behöver inte vara det för den andra!

Anonym sa...

jag tycker det är helt fantastiskt när man har läst en bok och direkt känner att den här var så bra att jag måste läsa den igen, det har endast hänt mig en gång men wow vilken känsla det var, först så laddade jag ner ljudboken och lyssnade på den för att sedan läsa den 2ggr till med ett mellanrum av typ en månad. Hade den funnits på engelska så hade jag plöjt den med :-)
Annars brukar det mest vara att efter typ 3 kapitel så vet man vad som ska hända och kommer då på att den här har ju jag läst förut :o

// Johan

Annika Estassy sa...

Johan, vilken bok var det???

Anonym sa...

haha, det vet jag inte om jag vågar säga - det borde ju vara något riktigt kulturellt eller på annat sätt riktigt och i tiden, men se det är det inte. Det är "madame terror" av jan guillou, storyn är verkligen sjukt bra helt enkelt.
Johan ( inte så feg längre :P

Annika Estassy sa...

Bra Johan att du vågade outa detta! Jan Guillou har jag annars svårt för men nu blev jag riktigt nyfiken faktiskt!

Anonym sa...

Det jag gillar så mycket med den här boken är dels personerna, hur dom agerar och är beskrivna, men mest så är det storyn, det är otroligt spännande och intressant hela tiden och han har verkligen lyckats med sin beskrivning av Georg W Bush och hans administration, man får känslan av att det verkligen skulle kunna gå till så här. Sedan så är det ju förstås samarbetet mellan Ryssland och Palestina samt att Israel får på käften vilket dom gott kan ha. Sedan så hjälper det ju till lite att jag för väääldigt länge sedan har läst hans andra böcker om Carl Hamilton och Mona Al-Husseini.

Det vore kul om du läste den och berättar vad du tyckte.

J.

Annika Estassy sa...

Jag sätter upp den på min sommarlista! Kul med en bok jag absolut inte skulle läst annars.