söndag 13 september 2009

Ett oväntat besök

Då börjar de igen, mina konstiga nätter när jag vaknar i ottan utan att jag vet varför, och gärna när jag är ledig! Men inget ont som inte har något gott med sig - nu vet jag vem som ätit upp fallfrukten från plommonträdet, flyttat på stenarna runt stammen och brutit av ett par av de lägsta grenarna samt plattat till gräset. Ett rådjur trodde jag eftersom jag skyller allt ont som händer i trädgården på antingen mördarsniglarna eller rådjuren (och bladlössen, liljebaggarna, torkan, vätan...). Men det finns ytterligare en marodör och det är grävlingen. Precis i gryningen stod jag och tittade ut och såg märkliga rörelser i höggräset, just där jag slängt några övermogna plommon. En ung grävling bökade runt på jakt efter gosakerna, som en hund som letar efter en pinne man kastat åt den. Så småningom gick den upp för den lilla trappan och tog sikte mot plommonträdet. Jo, jo, den visste åt vilket håll den skulle! Men till dess stora besvikelse hade jag redan plockat rent trädet så den lommade vidare. När jag gick och lade mig igen efter ett par timmars läsning, drömde jag att grävlingen gjort ett stort hål under det gamla utedasset som numera tjänstgör som förråd. Men dasset står på berget så den drömmen var i varje fall inte sann.

2 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Vet du att det inte finns grävlingar på Gotland! Lite synd, för jag gillar dom små gynnarna!

Annika Estassy sa...

Nej, det hade jag ingen aning om! Grannarna som har ett gammalt torp måste tråkigt nog med jämna mellanrum låta fånga och avliva grävlingar som envisas med att bo under deras gästlänga. Att flytta dem funkar inte, de kommer alltid tillbaka. Du kan säkert få ett eget exemplar om du vill!