måndag 16 november 2009

Storebror ser dig

Apropå Facebook får jag ett mail från min gamle arbetskamrat Stephan:

"Har ni tänkt på att annonserna på Facebook alltid är väldigt lämpliga just för dig? Det är för att facebook använder sig av ett program som läser av vad du skriver och dessutom mäter vilka sidor du besöker i övrigt samtidigt som du har facebook öppet. På så sätt får de reda på vad du är intresserad av och sedan får du reklam efter detta. Denna information säljer de sedan till företag för att du skall konsumera mera. Så om du trodde att du var anonym, säker och inte övervakad på Facebook så kan du glömma det. Tänk på det framöver."

Detta är en utveckling som inte ens George Orwell hade kunnat förutspå. Dock undrar jag; om jag bara besöker sajter som handlar om mig – hur kommer då FB-annonserna att se ut?

6 kommentarer:

Pia sa...

Hmmm... jag har tänkt på de där annonserna i högermarginalen och funderat hur de kan vara så passande just för min ålder och mina intressen....
Lite skrämmande är det ju allt.

Annika Estassy sa...

Lika bra att man skärper till sig när man ändå är övervakad hela tiden!

Jenny L sa...

Så sant, så sant! Och så är det ju även här på bloggen. Efter att man har skrivit ett inlägg dyker det upp "passande" annonser i högermarginalen. Men efter mitt inlägg om "7 saker..." dök det upp en annons om kirurgisk bröstförstoring och det förstår jag inte alls vad det hade för samband med mig eller det jag hade skrivit om. Några sådana nätsidor har jag inte besökt. Kan det ha berott på att jag skrev om balett, ishockey eller vad det rent av för att jag nämnde Hollywood-skådespelaren Johnny Depp?

Jenny L sa...

Ps. Jag skrev ett litet inlägg på det här temat tidigare i år.
http://jennylindgrens.blogspot.com/2009/07/storebror-som-ser-dig-ar-ett.html

Annika Estassy sa...

Bröstförstoring?! Storebror kanske också kollar in de bilder man lägger upp och tänker att ooops, där skulle det behövas lite mer, eller mindre... :D
Ska läsa ditt inlägg Jenny!

Jenny L sa...

Haha! Ja, så måste det ha varit - typ: "Här behövs hjälp på traven".