lördag 21 november 2009

Vägra negativismen!

“Negativismen får inte ta över”skriver Eva uppe i Jämtland. Kloka ord från norr!
Jag känner som Eva och har tröttnat på allt negativt som dagstidningarna – och då framför allt kvällspressen – föder oss med. Av ren självbevarelsedrift sållar jag bort det.
Det är viktigt att komma ihåg att våra dagstidningar inte är några samhällsinformatörer. De är vanliga företag som måste sälja för att existera. Tidningarna bryr sig inte ett dyft om vårt väl och ve och det är därför de kan basunera ut ett budskap ena dagen för att nästa skriva precis tvärtom. Skulle jag vara lika ryggradslös skulle jag skämmas. Det behöver inte pressen göra eftersom de aldrig någonsin tar ansvar för vad de skriver – de är ju bara megafoner och budskapet skiftar med budbäraren. Om skräckrapporter om sjukdomar och död säljer kommer tidningarna att servera det utan att reflektera en sekund över att de därmed skapar en panikspiral.
Det är viktigt att förhålla sig kritisk till all nyhetsrapportering – den är av naturliga skäl aldrig objektiv. Jag försöker att behålla mitt sunda förnuft, men inte är det lätt!

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Nej det är inte lätt. Och med åren har jag lärt mig sålla. Och ibland får man stänga av, för att orka med tillvaron.

Maria Björkman sa...

En av de saker jag nämnde i min blogg härom dagen när det handlade om att avslöja något som inte är så känt, var att jag helst skulle vilja bojkotta nyheter över huvud taget, för dom tröttar mig. Eländesrapporteringen är nedbrytande, människor mår inte bra av den. Det händer så mycket bra här i världen, ge oss mer kärlek och positivitet please!

Annika Estassy sa...

Dags att starta en Facebookgrupp kanske? ;D

Evas blogg sa...

Vilken bra idé Annika!

Pia sa...

Det finns redan en facebookgrupp som jag är med i som heter Sluta slösa negativ energi - Tänk Positivt!

Vill ni bli inbjudna? :)

Annika Estassy sa...

Gärna det Pia! Och klart att du redan är med där,eller? :)