söndag 17 januari 2010

Boktjuven

När döden berättar en historia, måste du lyssna. Det är egentligen bara en liten historia som, bland annat, handlar om: en flicka, några ord, en dragspelare, några fanatiska tyskar, en judisk slagskämpe och en hel del stölder.

Boktjuven är utläst och jag tackar Markus Zusak för denna läsupplevelse.
Endast 33 år gammal är han Zusak men han bjuder på en berättelse full av visdom. Det en gripande roman och det är samtidigt en mycket hemsk bok. Den utspelar sig under andra världskriget på Himmel Straße, en fattig gata i en liten tysk stad. Dit kommer föräldralösa Liesel och hon upptäcker snart ordens betydelse. Döden berättar hennes historia, en inte alltför vanlig röst, och det är en djupt humanistisk och poetisk berättelse. Boktjuven tillhör kategorin romaner som får mig att vilja bli en bättre människa. Med tanke på dess popularitet hoppas jag att fler än jag känner så.

6 kommentarer:

*P* sa...

Jag är precis mitt i boken och vågade knappt läsa här. ;o)

Evas blogg sa...

Jag måste beställa den boken.

Annika Estassy sa...

Då har du det bästa kvar P!
Eva - gör det, jag vet att du kommer att tycka om den.

Evas blogg sa...

Tror du det? Jag har hört mycket gott om den.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Boken står här och väntar, vid första försöket kom jag inte in i den, får knacka på en gång till!

Annika Estassy sa...

Gör det Eva, jag hade först lite svårt för berättargreppet och hans dispositionsteknik eller vad det nu heter, men blev efter ett par kapitel helt fast. Å andra sidan är det helt okej att inte tycka om den! :)