tisdag 8 juni 2010

En bokkväll på Fåfängan

9172320605) 13022000_O_3 9127121038
I gårkväll avhandlade vi Herta Müllers Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv, en förvirrande bok för somliga, jobbig att ta sig igenom för andra. Själv tyckte jag om den, läste den snabbt men blev aldrig riktigt klok på själva slutet – vad hände egentligen? Hade jag missat något? Efter att ha diskuterat boken så visade det sig mycket riktigt att jag inte varit tillräckligt uppmärksam på en viktig detalj. Och plötsligt blir de sista raderna i romanen de grymmaste. Det absoluta sveket.
Herta Müllers beskrivning av vad en diktatur – Ceausescus Rumänien i detta fall – gör med människorna är grym men berättad i en saklig och osentimental ton. Berättelsen utspelar sig under en bussresa då det kvinnliga berättarjaget, på väg till ännu ett förhör, minns fragment av sitt liv. Herta Müllers språk må vara osentimental och enkel men hennes okonventionella och ibland poetiska sätt att bygga upp meningarna kräver koncentration av läsaren. Inget ord finns där av en slump. Detta var denna termins sista träff och vi valde höstens böcker:
Främlingen i huset blir årets sommarläsning för Hundöronen! 13023090_O_1 9127120163

3 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Spännande att se vad du tycker om Mustafa Caen. Herta Müller är obeveklig. Jag läser då och då i Hjärtdjuret.
Jag har aldrig läst en bok av Sarah Waters. Är hon bra?
Kul att få lästips inför sommaren.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Spännande hög. Herta Müller klarar jag inte som sommarläsning, hon är en höstförfattare för mig.Sarah Waters nya vill jag läsa men inte en spökhistoria på landet tror jag. Tatiana De Rosnays Sarahs nyckel vill jag läsa men jag har en del synpunkter på hennes roman från i våras... ja kul läsning i alla fall och vad mysigt att träffas på Fåfängan!

Annika Estassy sa...

Det blir min första Sarah Waters! Och Mustafa Can hade jag själv aldrig fått för mig att läsa - det är det som är det roliga med vår bokklubb, att vi tvingas till andra val.