fredag 3 september 2010

Paul Auster har fått ett nytt fan

Jag läste ut Kajsa Ingemarssons Bara vanligt vatten på ett par dagar. Lättläst, lättsmällt, lättglömt. Kravfritt och underhållande. Jag gick direkt över till Paul Austers Illusionernas bok och nu njuter jag verkligen av min läsning. Auster bjuder inte bara på en originell berättelse utan väver samtidigt in stumfilmshistoria och utdrag ur Mautpassants memoarer. Det ska finnas av allt för att göra en värld brukade min farmor säga (Il faut de tout pour faire un monde) och intelligenta böcker gör världen lite bättre. Paul Auster har fått ett nytt fan.

Efter sin hustrus och sina två söners tragiska död i en flygplanskrasch går universitetsläraren och författaren David Zimmer ner i en djup, alkoholfylld och långvarig svacka. Men en dag framför TV:n händer något oväntat: ett klipp ur en stumfilm får honom att skratta för första gången på månader. Upplevelsen blir en vändpunkt för Zimmer – han blir som besatt av den bortglömde skådespelaren och stumfilmsregissören Hector Mann, spårlöst försvunnen sedan 1929, för nästan sextio år sedan. Han skriver en bok om Manns filmkonst, och strax efter att denna publicerats får han ett brev från någon som påstår sig vara Hector Manns fru. Hector har läst Er bok och skulle gärna vilja träffa Er. Skulle ni kunna tänka er att besöka oss? Zimmer tvekar – är det verkligen den mystiske Mann som söker kontakt eller är det någon som försöker lura honom.

4 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Nu får jag en omedelbar lust att läsa Austers bok! Tack för tipset.

tankar från mitt fönster sa...

Jag lyssnar på "Bara vanligt vatten" just nu. Jag har ju opererat ena högat för starr och om tre veckor ska jag operera det vänstra. Jag har nu lyssnat på hälften samtidigt som jag gör husgöromål. Den är rent ut sagt dålig och full av klyschor staplade på varandra. Kajsa Ingemarssons "Den ryske vännen" var bra.
I oktober hoppas jag se bra på båda ögonen och jag antecknar just nu tips på läsvärda böcker. Paul Austers bok verkar mycket intressant.
Trevlig helg

Granne med potatisodlaren sa...

Jag som snubblat runt i hans New Yorktriologi blir alldeles sugen på att läsa Paul Auster igen. Tack för att du ger mig lust att försöka.

Annika Estassy sa...

Kajsastina - ja, boken var inget vidare...
Eva - jag vill väldigt gärna läsa hans NY-trilogi men pocketversionen har varit slutsåld ett tag.