måndag 8 november 2010

Ung och bortskämd borde få föräldrarna att skämmas.

Jag lovar att morgondagens snackis kring fika- och lunchborden blir SVT:s nya realitysåpa, Ung och bortskämd, programmet som visar hur 10 hopplöst söndercurlade ungdomar får lära sig att ta hand om sig själva. De som inte anstränger sig tillräckligt hårt åker ut, en efter en, ett straff värre än döden om det enda man drömmer om är att bli känd.

Jag såg premiäravsnittet ikväll och undrade direkt hur föräldrarna, utan att skämmas det minsta, kunde skylta med vad det gjort mot sina barn. De vuxna säger att det handlar om kärlek, jag påstår att det handlar om att känna sig behövd och oumbärlig. Visst, ungdomarna är hopplöst lata och naiva men också bitvis rätt klarsynta. Om nu i första hand mammorna vill städa upp efter dem, åka 6 mil om dagen för att servera frukost och ge barnen obegränsad tillgång till de vuxnas kreditkort, är inte deras avkommor dummare än att de förstår att utnyttja situationen. Eller som sonen till mamman som med egen nyckel tog sig in i hans lägenhet och började rota överallt sade: "Även om jag städar upp allting kommer hon ändå att hitta på en anledning att komma hit."

Nej, det är inte ungdomarna som ska skämmas, det är föräldrarna.

7 kommentarer:

Jenny L sa...

Oj, nu väckte du ju ett intresse för att se ett program jag egentligen inte vill se. ;)
Njöt dock för fulla muggar av "Våra vänners liv" i kväll. Så väldigt bra, så tack för tipset om den! Hörs i veckan va?

Jane Morén sa...

Nu såg jag inte programmet men kan ändå föreställa mig. Varför skäms de inte? Därför att de antagligen till och med lurat sig själva att det handlar om omtanke och skulle vara bra för barnen. Om jag var tjej skulle jag aldrig vilja dela mitt liv med en sådan bortskämd son, vilket liv, skulle jag ta över "servicen" eller skulle jag ha mamman hängande i krokarna framöver. Jag tycker för övrigt det är väldigt oattraktivt när en man är så handfallen och i behov av kvinnlig hushållssupport. Tänker de aldrig i de banorna?

Kim M Kimselius sa...

Har inte sett programmet och har ingen större lust heller, för jag tror jag bara skulle bli arg över hur föräldrar med sin "kärlek" fördärvar sina barn. Varför låter de inte sina barn bli individer och få växa upp?! Tur att jag missade det här programmet, men glad att du berättade om det. Kram Kim

Granne med potatisodlaren sa...

Visst är det föräldrarna som har fixat och donat och förhindrat att deras barn växer upp. Men "barnen" är ju så stora att de borde kunna tänka själva och växa upp utan att någon pekar med hela handen. Jag håller med Jane, en kille eller tjej som inte kan sköta vardagen utan hjälp trots att de är friska 20 åringar hur intressant är det i ett förhållande?

Annika Estassy sa...

Ja, inte skulle jag vilja ha en mamma/pappagris och jag gissar att mina barn inte skulle vilja ha det heller!
Jag tror det blir en ond cirkel som varken ungdomarna eller föräldrarna förmår bryta. Då måste föräldrarna ta sitt ansvar och backa. Jag känner föräldrar som tar på sig martyrmanteln så fort deras tonåringar försöker frigöra sig och häller över dem skopa efter skopa av dåligt samvete. Inte bra.
Skulle vara intressant att se konsekvenserna av att två lika valhänta ungdomar bli kära i varandra! :)

Cecilia N sa...

Jag hade ingen aning om att den elitserien i curlingförälderi fanns!
Jag såg reprisen idag och jag blev alldeles tokpaff.

Tur att mina ungar inte platsar i det där gänget. De är knappt med i gärdsgårdsserien.

Tjejen som tydligen jobbade hårt med att drömma om att bli skådespelare genom att - shoppa!
Hallå?!
Antingen är det klippningen som är vinklad eller så ... nä, jag ska inte skriva såna ord om folk ...

Nä, hårdcurlade barn kan jag inte tro är attraktiva på äktenskapsmarknaden.

Annika Estassy sa...

Visst blir man paff! Men det är säkert vinklat och redigerat för att bli bra TV.