fredag 29 april 2011

Hur ska det gå för Lisbet Sallander?

Jag varken snorar eller snörvlar men det kliar i ögonen och jag är trött, trött, trött. Kan man bli pollenöverkänslig på gamla da'r?
Hela Stieg Larssons Milleniumtrilogi är avverkad och jag har funderat länge på vad det är som gör att det är så bra underhållning. För bra litteratur är det inte; språket är utan finess, karaktärsbeskrivningar taffliga, miljödito nästan obefintliga. Talande huvuden istället för gestaltning. Osv. Men vem bryr sig när han lyckas hålla spänningen på topp i stort sett hela tiden? Just nu läser jag Lukas Modyssons Döden & Co. Jag har inte hunnit längre än några sidor. Tråkiga sidor. Jag har svårt att koncentrera mig, tänker istället på Lisbet Sallander och hur det ska gå för henne...

4 kommentarer:

Peter sa...

Varför älskar vi?
Frågan är lika lätt att besvara som varför vissa böcker tilltalar oss och andra inte gör det. Spelar ingen roll om det är bra karaktärer eller om handlingen är trovärdig. En fantastiskt välskriven bok kan vara mördande tråkig medan en hafsigt skriven kan vara underbar.

Det handlar mycket om magkänsla. Både hos författaren och hos läsaren. Det är magkänslan som får oss att fundera på boken efter det att vi läst sista raden.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag tycker att du har varit ihärdig som lyckats läsa alla dessa sidor. Jag klarade inte av mångordigheten och började hoppa mig fram i böckerna. De är spännande. Men med alldeles för många ord, tycker jag.

Annika Estassy sa...

Visst är det så Peter! Inget är rätt eller fel, allt handlar om känslan.
Håller med dig Eva, det är otroligt många ord (och upprepningar). Men spännande handling!

Evas blogg sa...

Ja handlingen är spännande så därför vill man läsa vidare. Håller dock med om att det inte är särskilt välskrivna böcker. Ang. pollenallergi så verkar det som om de ökar för varje år. Och og tror jag man kan få det i vuxen ålder. testa Apotekets receptfria mediciner ifall det fortsätter.