tisdag 19 juli 2011

Norstedt borde kunna bättre

"Men släng bort skiten", säger T till mig i takt med att jag ojar mig över den utomordentligt dåliga bok jag envisas med att läsa vidare. Men jag kan inte, jag måste fortsätta, alldeles fascinerad över att ett stort bokförlag som Norstedts släpper genom någonting så illa skrivet.
Kära Norstedts - ni behöver höja kvalitén på era redaktörer rätt så rejält. För hur kan man släppa igenom formuleringar som:
När de [potatisarna] låg bleka och redo att kokas i kastrullen var händerna röda och skrynkliga. Hon kunde lika bra koka dem genast eftersom de ändå skulle bli puré. Händerna ska bli puré? Urk.
Potatisen puttrade lågmält på sin plats. Skönt med potatisar som vet sin plats och inte puttrar högljudt.
Hon tog ett glas ur skåpet, men det hade mönster uppe vid kanten och efter viss tvekan diskade hon ändå om det. Good luck, säger jag bara, svårt att tvätta bort mönster...
Harry och Sigrid ringde på dörren i sällskap. Hur gör man då?
Hon fick stänga munnen innan hon svarade. Men se där - en buktalare!
Hennes ögon vandrade vidare i rapporten. Spooky...
Tagit ett stort bett på en ny bulle. Prepositioner är svåra. Boken igenom används de på fel sätt.
Maten intogs med stor frenesi och överallt hördes ett ihärdigt sörplande av de svenska flodkräftorna. Vem äter vem egentligen?
Och så där skulle jag kunna fortsätta i evigheters evigheter, Amen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Beklämmande. Minst sagt.

Rose-Mari sa...

Syftningsfel är det värsta som finns. Andra fel står man ut med men när subjekten hamnar på sned, då går det inte att hänga med i texten. Fast jag älskar dina kommentarer :-)

Jane Morén sa...

Verkligen anmärkningsvärt, men kanske har kravet på minskade konstnader för ökade vinster åt dem som investerar även letat sig in där, nu ska det ut som har en kändisstatus, oavsett kvalité. Men jag skrattaded åt dina kommentarer, du gjorde något roligt av det trots allt. Men tålamod att läsa en dålig bok det har jag aldrig, då far och flyger den. Men jag läste just i en 25 år gammal essäsamling av Ivar-Lo att läsarens hopp om att boken ska bättra sig, visa sin storhet, är stor hos många läsare.

Karin sa...

Skitkul! Ditt inlägg alltså och exemplen - att det kan vara mindre kul att ta sig igenom en sådan bok förstår jag. Men snälla, du kan väl säga vad det är för bok så att vi andra inte går och KÖPER eländet!

Maria Björkman sa...

Rudberg?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Säger som T: Släng den. Jag fick en bok i våras (skriven av den författare du läser tror jag minsann) - den var så dålig, jag läste ändå ut den men slängde den sedan, något jag annars aldrig gör med böcker, men jag ville bara inte att någon annan skulle läsa den, så usel var den.

Annika Estassy sa...

Japp, Rudberg. Ska spara boken som skräckexempel...
Jane - jag tror du har rätt, varför lägga ner en massa tid på begåvning, redigering och korrektur om boken ändå säljer? Ett kortsiktigt resonemang som kan komma att straffa sig så småningom. Eller inte. (Sade hon desillusionerat.)

*P* sa...

Underbart inlägg, Annika!