lördag 10 mars 2012

Ge mig en redaktör.

Jag vill ha en redaktör.
Min berättelse är nedtecknad, jag har redigerat och korrat. Min coach har stöttat och gett mig nyttig feeback. Nu är det dags för nästa nivå, den som tillhör redaktören.
Jag vill ha någon som tillsammans med mig går igenom manuset sida för sida, som letar efter svackor, ser över dramakurvorna, karaktärsutvecklingen, intrigen och språket. Någon som med sin konstruktiva blick bidrar till att mitt manus blir så bra det någonsin kan bli.

Jag lunchade med M idag. Det fiffiga med M är att hon ÄR redaktör. Och det absolut bästa med M, förutom att hon är begåvad och trevlig och erfaren, är att hon VILL jobba med mitt manus. M säger att jag kan skriva och att jag har en historia som är gångbar.
Men hon säger också att det händer att jag fastnar i detaljer och är övertydlig. Att jag inte riktigt litar på läsaren och skriver den på näsan ibland. Jag kan stryka än mer och dessutom flytta om vissa scener. "Våga tro på din berättelse", säger hon. "Höj dig över det banala och klyschiga, du skriver för bra för att fastna på den nivån."
Ju mer M piskar på desto gladare bli mitt masochistiska jag.

6 kommentarer:

Ingerun sa...

Jag vill också ha en redaktör. Det önskar jag mig i julklapp tror jag. :)

Annika Estassy sa...

Skriv till Tomten redan nu, Ingerun. :)

Åsa Hellberg sa...

Alla borde ha en M!

Annika Estassy sa...

Redaktörens roll i skrivprocessen är ovärderlig!

Myra Windahl sa...

Åh, jag vill också ha en M. Var hittade du henne?

Annika Estassy sa...

Myra - jag hade tur, hon fanns i bekantskapskretsen redan och kände till mitt projekt via Facebook.