tisdag 14 augusti 2012

Dramaturgi

Varför uppfinna hjulet igen? Redan de gamla grekerna hade förstått det där med dramaturgi. Omvandlat till en underhållningsroman skulle det kunna bli såsom Boktjuven har räknat ut. Även Janina och Amanda skriver om detta.
Jag var tvungen att testa Boktjuvens räkneexempel.
Suck ...
För att få till balansen i mitt eget manus måste jag antingen stryka eller lägga till. Efter att ha läst flera utmärkta franska romaner, samtliga under eller strax över 300 sidor, lutar jag åt det första.
Det blir helgens arbete det, att slutredigera. För nästa vecka smäller det - då ska manuseländet postas till Göteborg.

8 kommentarer:

Kati sa...

Jag hamnade ungefär i den ration de nämnde, men för att det skulle bli ännu starkare skulle jag förmodligen behöva stryka lite jag med. Jag intalar mig att huvudsaken i det här skedet är att man skriver en berättelse som underhåller/håller läsaren fängslad. Det där med proportionerna kan förhoppningsvis förlagen ta hand om när det blir så dags, tror du inte?

Annika Estassy sa...

Jag tror att det måste finnas en rytm men precis som med musik kan det vara olika slags rytm beroende på genrer. Fast att stryka scener som liksom inte leder någonstans är nog bra. Eller så får man se till att de gör det, leder någonstans. :)

Kati sa...

Precis. Känner man att de hör hemma i berättelsen så kanske man kan leva med att peakarna råkar hamna på "fel" ställen.

Kati sa...

Missförstå mig inte, jag tar det här med dramaturgi på största allvar, men man kanske inte ska börja kapa en massa saker som har en plats för att man tror att förlagen vill ha det så eller för att man slaviskt följer något slags 3 act structure eller vad man nu väljer att använda. Alla berättelser behöver inte se ut likadant för att vara bra.

Annika Estassy sa...

Är helt överens med dig!

Ebba Range sa...

Lyckliga Kabusa som får ta del av "hela" din story - sedan!

Ingerun sa...

Jag tycker att dramaturgi-modeller är bra stöd, och i det här busenkla fallet så kan det ge någon form av indikation. Fast det är nog +/- rätt mycket på de där siffrorna.

Annika Estassy sa...

Ja du Ebba, vi kan alltid hoppas att Kabusa - eller något annat förlag - gillar ...