torsdag 9 januari 2014

Kommer vi att ta oss tid att läsa?

För bara några år sedan, när jag tog tunnelbanan in till jobbet, läste nästan alla Metro eller Stockholm City. Själv satt jag med en bok eftersom jag tyckte det var roligare. Jag slapp dessutom bli svart om fingrarna.
Idag ser jag nästan ingen som läser Metro. City försvann 2011 redan. Tyvärr ser jag inte heller många som sitter med en bok i knät. Däremot med en smartphone i näven, inklusive jag själv. Men jag har fortfarande en bok med mig – också.

Allt som oftast blåser debatten upp om huruvida alltför många skriver (underförstått dåligt) och alltför få läser. En gammal artikel i Aftonbladet om att vi går mot en förflackning av litteraturen citeras av Litteraturmagasinet som om den vore en nyhet. Artikeln i LM, skriven av författaren Mattias Lönnebo, är inte mindre intressant för det. Lönnebo tror nämligen inte alls att boken kommer att bli sämre, däremot tror han att det kan bli svårare för läsarna att i den bokflod som väller fram, hitta till kvalitetslitteraturen.

Det tror inte jag, jag är tämligen säker på att är det någonting som läsarna hittar så är det vägen till ”bra” böcker. Däremot är jag fundersam över om vi kommer att vara beredda att avsätta den tid som krävs för att läsa dem.

4 kommentarer:

Kati sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Manilla sa...

Håller med dig Annika, tror också läsarna letar fram den goda litteraturen! Men är liksom du lite osäker vad gäller tiden för läsning.
För mig som arbetar inom barnkulturområdet kommer litteratur och läsningen väldigt ofta upp till diskussion och ur detta perspektiv är vuxnas läsning väldigt viktig. Hur ska den unga generationen inspireras om de aldrig har läsande förebilder i sin närhet. Och nästan ännu viktigare är intresset för bokens status. Ett exempel; det händer alltför ofta att barn blir tillsagda att gå och läsa en bok när deras lek, i vuxnas ögon, anses för stökig. I dessa situationer blir boken ”en bestraffning” då barnen tvingas avsluta det dem är engagerande i. Kan bli svårt för den yngre generationen att få ett intresse för litteratur (och god litteraturen) om den i tidig ålder introducerats på fel grunder. Ett litet inlägg och perspektiv i en väldigt intressant och omfattande diskussion:)

Annika Estassy sa...

Precis så tänker jag också och vi vet ju att barn inte gör som man säger utan som man gör ... Men dagens debatt om minskad läsning och försämrad läsförståelse bland barn och unga har i varje fall lyft fram problematiken. Jag hoppas verkligen att såväl politiker som vanligt folk ska inse värdet av att ha en läsande och kulturkonsummerande befolkning.

Annika Estassy sa...

Konsumerande ska det nog vara ... :)