måndag 24 februari 2014

Gamnacke och sms-tumme

Det har varit mycket ett bra tag nu, så pass mycket att min nacke, mina skuldror och högra tummen sagt ifrån. För första gången har jag riktigt ont men jag behöver inte gå till en läkare för att veta vad smärtan beror på - överansträngning - eller vad jag måste göra åt den - vila.
Vilket jag inte kommer att göra eftersom jag inte hinner. 
Men jag ska försöka variera arbetsställningen och framför allt låta bli min iPad som ur ett ergonomiskt perspektiv är en vidrig liten manick. När jag ikväll t.o.m. fick ont av att hålla en gaffel i handen, började jag fundera på vad jag skulle ägna mina dagar åt om jag fick dator/paddförbud. Förmodligen läsning. Med hjälp av bokstöd. Riktiga böcker alltså, inga e-böcker som kräver skärm och svepande rörelser.
Tankarna fastnade därefter på fenomenet e-böcker, en företeelse som kommit för att stanna. Men hur framgångsrika kommer de att bli hos gemene man, e-böckerna? Länge har man talat om en annalkande explosion men någon sådan har vi inte sett ännu. Kanske för att pocketboken fortfarande har en så pass stark ställning hos svenska läsare, kanske för att vi (jag) som jämt och ständigt sitter med en skärm framför näsan eller i knät, tycker det är avkopplande att läsa en pappersbok som omväxling. Kanske. Men troligast är att e-boken växer i samma takt som den unga, skärmvana, generationen. Förhoppningsvis utvecklar ungdomarna starka nackar och tåliga tummar också. Survival of the fittest ...

5 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Som f.d. exilsvensk i USA har jag ständigt koll på vad som händer därborta och har insett att Sverige tar ca: tio år på sig att hoppa på det de redan hoppat på därborta. Så jag tror på en boom här om en sisådär fem år?

Annika Estassy sa...

Möjligen, Hanna, även om e-boks försäljningen over there tycks ha stagnerat. Kan förstås vara tillfälligt. Blir spännande att följa!
http://svenskabokhandlareforeningen.se/borsen-tror-pa-fysisk-bokhandel/

Kati sa...

Jag tror inte e-böckerna kommr konkurrera ut de vanliga, mer att det blir ett mer värdigt alternativ, men som Hanna säger tar det nog tid innan det slår helt o hållet här.
Gamnacke, jotack, det känner vi till. Jag har ett bra rimedio: Tigerbalsam!!! Smörj in ordentligt ngr h innan sänggång. det luktar lite men på morgonen är det onda borta (i de flesta fall för mig iaf).

Katinka sa...

Ipad går bara att skriva längre stunder på om man har ett externt tangentbord. Samt ett stativ som gör att man kan ställa paddan på högkant, i rätt vinkel mot ögonen och i rätt höjd. Men då tycker jag att det funkar bra.

Annika Estassy sa...

Ja, då funkar det bra. Jag måste sluta att ha den i knät när jag skriver.