onsdag 30 augusti 2017

Redigeringsspurt

Jag närmar mig slutet av denna redigeringsomgång. I morgon ska manuset tillbaka till förlaget – redaktören väntar på att få sätta tänderna i det för första gången.
I helgen blev jag klar med genomläsningen av manuset och jag har de senaste kvällarna fokuserat på att tvätta texten från slaskord, det vill säga ord som smugit sig in i skapelseprocessen och som ofta inte fyller någon annan funktion än att fylla ut.
Dessa ord signalerar osäkerhet och lägger ett filter över prosan. Det är till exempel skillnad på "Det hade nog varit bättre om hon väntat" och "Det hade varit bättre om hon väntat". Eller: "Ibland önskade hon att hon aldrig berättat" och "Hon önskade att hon aldrig berättat". Ett sista exempel: "Det vore ju egentligen roligt om de kunde ses" och "Det vore roligt om de kunde ses".
Andra sådana ord är:
Så, då, nu, ju, plötsligt, uppe, sedan, därefter, här, där.
Det betyder inte att jag utrotar dem, bara att jag vill använda dem medvetet istället för slentrianmässigt.
Förutom detta ser jag över alla "tänkte", "kände", "bestämde sig". Att gestalta tankar, känslor och val är mycket bättre.
Det kanske låter konstigt men jag tycker faktiskt om den här fasen av manusarbetet.

2 kommentarer:

Kristina sa...

Mmm... jag längtar till den fasen. När jag kan putsa och finslipa språket :) Men först ska jag utveckla handling och karaktärer utifrån lektörens utlåtande. En bit kvar med andra ord.

Ser fram emot att få ta del av "Gröna fingrar sökes". I fredags när jag var på Anna Ahlunds releasefest på Norstedts lyckades jag plocka på mig "Alla dessa hemligheter". Så den ska jag njuta av i helgen :)

Annika Estassy sa...

Trevlig läsning, Kristina, hoppas du gillar den. Och lycka till med skrivandet!