söndag 11 november 2018

Söndagspromenad och söndagslunch

Det blev en milslång promenad över bergen idag, bort till grannbyn Banyuls där vi stämt träff med R för att äta lunch. Vädret var underbart och vi satt utomhus, i solen, och njöt av inlagd ansjovis (så mycket godare än sill!), torsk Catalane och chokladmousse. Till det husets rosé. Så här års går inga bussar mellan våra byar på söndagar men lokaltåget körde som vanligt, en resa på exakt fem minuter. Att jämföra med de två timmarna som det tog att promenera ...

Det blommar fortfarande i trädgårdarna och citrusträden dignar av mogna citroner och apelsiner. Eftersom vi inte har någon trädgård tänker jag ha en massa krukor istället. Frågan är om vi kommer att kunna åka härifrån på sommaren när allt ska vattnas. Fast vi kanske inte vill åka härifrån då.

I morgon är det någon slags strejk hörde jag skolbarn säga. Gäller lärarna som det verkar men jag fick inte klart för mig om strejken var lokal eller inte. Den 17 november däremot blir det lite stökigt. Man protesterar i hela landet mot höjda bensinpriser genom att blockera vägarna. Ett ologiskt sätt att protestera kan jag tycka, eftersom det ju drabbar bilisterna själva. Fransmännen, som lär vara mer medvetna om klimatförändringarnas konsekvenser än svenskarna, är dock delade i frågan. Många tycker att det är bättre att satsa på kollektivtrafiken än sänka bensinpriset.
Vi får väl se om det dyker upp några hantverkare i morgon eller om ockå de strejkar ...
Okända blommor.

På sommaren finns här inget vatten och ån förvandlas till parkeringsplats istället.

Banyuls är vår närmaste franska granne.  Portbou i Spanien ligger närmare men den byn är lika liten som Cerbère.

Inga kommentarer: