söndag 2 december 2018

Första advent

Jag minns hur mycket mamma längtade efter vintern när vi bodde i Senegal och Frankrike. Riktiga vintrar, som hon sa, och menade då dem i Hälsingland. För egen del har jag aldrig någonsin längtat efter vintern. Jag gillar inte mörker, jag gillar inte kyla och jag avskyr slask och ishalka. Däremot är det härligt med adventsstakar och stjärnor, slingor och tända ljus, och jag tycker att vinterlandskap med frusna sjöar, rimfrost och snötyngda granar är fantastiskt vackra. Så även om jag inte delar mammas längtan förstår jag den.

I flyttlasset som kommer hit i morgon eftermiddag ingår ett par lådor med diverse pynt men jag väntar till nästa jul, när vårt riktiga hem är klart, med att göra jul.
Något vinterväder har vi inte hos oss och jag älskar att temperaturen kryper ner till tio plusgrader på natten men vänder upp till ibland arton grader på dagen. Jag älskar att solen är så varm att jag idag kunde sitta på en uteservering i Banyuls och äta grillad fisk, med jackan hängande på stolsryggen. Penséer har planterats ut i de kommunala rabatterna och blomsterbutiken säljer vårvivor. Vinter här är lite som vår i Sverige. Samtidigt har butikerna julskyltat. Konstigt är det men jag vänjer mig snabbt.

Inga kommentarer: