söndag 28 april 2019

Magsjuk hund

Den började så bra, vår helg hos pappa i Montpellier för att fira hans 82-års dag i efterskott. Hunden Dexter var lugn under resan och glad och snäll när vi kom fram. Inte ens när en pitbull-liknande skithund nöp till honom för att visa vem som var högst i rang, tappade han modet. Han skrek till men blev inte skadad och fortsatte att vifta på svansen. Men äta, det ville han inte och jag tänkte att det kanske berodde på resan. Eller den nya miljön. Valpar är ju känsligare än vuxna hundar.
Halvsex i morse, när han kräktes upp en jättehög i sovrummet, förstod jag varför han inte var hungrig – han hade stoppat i sig en massa ben från resterna av lunchens pärlhönsgryta som frun i huset lagt ut till vildkatterna i området, vilket jag inte visste.
Sedan fick han diarré. Riktigt mycket och riktigt illa. Men eftersom han var pigg och inte verkade ha ont åkte vi som planerat till strandrestaurangen som pappa ville till. Dexter tyckte det var roligt och skötte sig exemplarisk. Lagom tills vi gick därifrån kom det mer diarré men bilresan tillbaka hem till oss gick ändå bra – han sov hela vägen. Sen blev det mer diarré ändå innan han slocknade i soffan. Jag förstår honom, att vara magsjuk är jobbigt.
Att valpar får diarré är inte ovanligt och viktigast är att de inte blir uttorkade. Min stora oro är om magsjukan beror på pärlhönsskrovet. Hoppas att han lyckades kräkas upp allting och att eventuella benrester inte skadat tarmarna. Blir han inte bättre inom ett dygn måste han till veterinären för att undersökas. Det finns nämligen tre sorters vassa ben som hundar inte bör äta – fågel, fläsk och fisk.
Det kommer att bli en lång och orolig natt.

1 kommentar:

Åsa Hellberg sa...

Men gulle, hoppas att det har gått bra!