söndag 8 september 2019

Veckan som gick och klimakteriet

Man kan ju tro att jag tog slut efter Canigoubestigningen, att det är därför som jag inte bloggat sedan dess. Fel. Jag har varit upptagen, bl.a. med att skriva. Ändå ligger jag efter veckokvoten vilket, även om jag brukar jobba igen förlorad tid, stressar mig en aning. Men jag har även ägnat mig åt annat, såsom en efterlängtad långlunch med vänner på Les Clos de Paulilles. Och åt att städa och förbereda inför ankomsten av nya hyresgäster. Samt att jag sovit jättedåligt och varit trött.
Även nästa vecka är sönderhackad så nu gäller det att ha disciplin. Men jag sov som en stock i natt, hela natten, och känner mig piggare igen.

Apropå sova dåligt kan det delvis bero på den så kallade övergångsåldern. Jag har konsekvent vägrat att äta hormoner, och istället jobbat med att, om än inte gilla, så åtminstone acceptera läget och tänka att det går över så småningom. Där är jag nu. Vallningarna, vilket varit det jobbigaste med hela klimakteriet, har avtagit markant. Humöret är jämnare igen och sömnen mycket bättre. Jag hoppas att det fortsätter så. För jag vill verkligen inte äta hormoner, skräms av de långsiktiga biverkningarna. 

En läkare jag gick till för ett par år sedan tyckte att jag var fånig. Klart jag skulle äta östrogen och slippa besvären. Varför må dåligt i onödan? sa hon.
Jag tackade ändå bestämt nej.

När jag läser vad DN-journalistern och författaren Karin Bojs skriver idag, om att dessa hormonpreparat lett till 1 miljon bröstcancerfall i västvärlden under de senaste 30 åren, blir jag än mer övertygad om att mitt beslut är rätt. För mig, ska det påpekas. För jag vet många andra kvinnor som fått sina liv tillbaka tack vare hormonpreparaten.
Det ska fan vara kvinna.
Hur tänkte naturen när den uppfann klimakteriebesvär?

4 kommentarer:

Karin sa...

Funkar kanske för en del, men jag är förvånad att en del läkare är så östrogentillskottmilitanta. Jag har blir utskälld och nästan utslängd för att jag inte ville testa så till sist gick jag med på en kort testperiod. Mådde mycket sämre av det så jag avbröt. Läkaren i fråga hade reklam för östrogenpreparat i hela mottagningen. Travar av broschyrer och väggarna tapetserade av affischer. Kan vara en bra idé att pröva om besvären är outhärdliga, men annars är nog fysisk aktivitet och bra mat bästa tricket. Och sömn...

Annika Estassy sa...

Sponsrad läkare?

Åsa Hellberg sa...

ÄLSKAR mitt östrogen.
Bojs har faktisk ingen koll på ny forskning, och repliken lät ju inte vänta på sig. Hoppas att du läste den också!

Annika Estassy sa...

Åsa – nej missade den! Men ska läsa strax. Håll fast vid ditt östrogen du, jag vet hur jobbigt du har det utan. Min besvär är lindrigare.