söndag 27 oktober 2019

En söndag

Jag stiger upp innan solen gör det och tar ut Dexter på en gryningspromenad över kullen.
Äter frukost och läser tidningarna, ställer om alla klockorna till vintertid, byter sängkläder, sätter på en tvätt och tillsammans med T skruvar jag upp en brandvanare. Dexter kräks upp en klädnypa av plast och halshugger sin and.
Jag ställer mig i duschen och tvättar håret.

Sonen ringer och vi pratar en stund. Jag tar fram dynorna till terrassmöblerna och lägger ut dem i solen, hänger upp tvätten på torkställningen utomhus.
Jag tittar ut över havet samtidigt som jag dricker te, lyssnar på fågelkvittret och ser efter att rosmarin- och lavendelplantorna jag satte för några veckor sedan mår bra. Gnider bladen mellan fingrarna och drar in doften.
Vinden vänder, dimman rullar in. Dexter och T som varit uppe i bergen kommer hem.

Vi äter kycklingsallad till lunch, växlar några ord med paret som hyr vårt gästhus.
Jag sätter mig i min fåtölj och jobbar. T pluggar, Dexter sover. Jag pausar med att gå in på sociala medier och hittar ett inlägg på Instagram från en författarkollega som läst och älskat En sång för Hedda. Hjärtat sväller.
Jag fortsätter att jobba. T tar ut Dexter.
Dricker te. Tittar på de två sista avsnitten av Netflixserien The Kominsky Method som jag älskar. Nu måste jag vänta ett helt år på den tredje säsongen.
T kommer hem med Dexter och berättar att det går omkring en åsna på klipporna, samma åsna som jag såg vid apoteket för några dagar sedan. Är inte det konstigt?

Jobbar lite till, tar in tvätten, dricker ett glas rosé och äter några chips medan T lagar middag. Tänder stearinljus och utebelysningen, äter middag och tar ut hunden på en kvällspromenad. Köket tar T hand om.
Kommer hem, äter choklad- och kaffeglass och dricker vatten till, skapar en ny Spotifylista som jag kan lyssna på när jag skriver, beställer extra madrasskydd och extra överkast samt en pall på Ikea. Pallen är till oss, resten till gästhuset så att vi har att byta med. Det kostar 6 euro att få det hemskickat.
Skriver lite till.

T tar ut Dexter på dagens sista runda och jag blåser ut ljusen, drar för gardinerna och släcker lamporna. Går upp till badrummet, fortsätter till sovrummet, öppnar terrassdörren och släpper in nattluften. Fukten glittrar på plattorna, stjärnhimlen skymtar bakom diset.
Jag drar ner jalusierna, kryper ner i den renbäddade sängen och läser tills ögonen inte orkar längre. Släcker. T sover redan. Jag hör Dexter som legat på mattan nedanför sängen tassa iväg till sin bädd i rummet intill.
Vinden är stilla, syrsorna spelar och havet är nästan tyst. Det doftar fuktigt gräs och nytvättat.

I morgon är det måndag och en ny vecka, oktobers sista.

Inga kommentarer: