måndag 21 oktober 2019

Helsida i Hela Hälsingland

Roligt att mina böcker och feelgood ägnas en helsida i lördagens helahälsingland.se. Bodil Juggas (Arbetarbladets förre kulturredaktör) som skrivit artikeln raljerar inte som så många andra över genren utan skriver att "måbra-litteraturen är trösterik och värmande. Om man inte har en brasa att mysa vid, så ersätter måbra-böckerna brasan."

Nedan ett par andra utdrag som gjorde mig glad.

"Det vilken läsare som helst kan känna igen sig i – med behag – i Annika Estassys feelgoodromaner är personernas inte så perfekta jag. Hennes karaktärer är sällan helt felfria. Leyla är irriterande osjälvständig, Lina snäser åt både sin mamma och lillasyrra. Louise, en annan av Estassys vardagshjältar, uppför sig snorkigt och självupptaget och dricker på tok för mycket vin.

Men att hjältarna är rätt osympatiska emellanåt är högst sympatiskt. De är alldeles vanliga med andra ord. De beter sig korkat, som folk gör mest."

"En särskilt fin sak med Annika Estassys romaner är att hon befolkar sina miniuniversum med omsorg. Människor som tidigare varit huvudpersoner kan återkomma i periferin i nästa bok, vare sig det gäller Måneby eller Sainte-Marie-sur-Mer. Läsarna får i förbifarten veta hur det gick för det där paret som mest bara grälade, och hur det står till med Agnes efter hennes cellgiftsbehandling."

"Måneby representerar hoppet om att det går att förändra sitt liv genom att bryta upp från det invanda. Måneby lovar att det går att förverkliga sina drömmar; om man bara hittar sig själv först. För att kunna sätta ner sina rötter på en ny plats i livet måste en ju ha sina rötter med sig."

Inga kommentarer: