lördag 25 januari 2020

Excellent


När vi skaffade Dexter var jag bestämd med att vi aldrig skulle ställa ut honom. Eftersom jag är så gravt ointresserad. Men så kom det sig att uppfödaren gärna ville att Dexter skulle bli bedömd åtminstone en gång. Alltså anmälde jag honom till helgens stora hundutställning i Perpignan.

Jag kan ingenting om hundutställningar trots att jag besök ett par stycken. Men att vara besökare är någonting helt annat än att vara utställare. Plötsligt ska ens hund bli bedömd och få en stämpel på sig. Blev du lyckad, lilla vän? Uppfyller du rasstandard eller inte? Vann du det genetiska lotteriet?
Dessutom ska man förstå alla konstiga termer och beteckningar samt rutiner, inte minst. Vi missade t.ex. hans möjligheter till att komma vidare i tävlingen eftersom vi kom för sent till honnörsringen dit han kvalificerat sig. Typiskt.

Nåväl. Tidigt i morse åkte vi in till stan, parkerade bilen och kryssade mellan hundlorten (varför kan inte folk plocka upp efter sina älsklingar?) fram till mässhallarna. Väl inne väntade ett ordnat kaos och en ljudvolym som jag inte är van vid längre. Det var ändå roligt att befinna sig bland så många olika sorters hundar och deras engagerade och entusiastiska ägare. Många av dem har det som hobby att åka land och rike runt och visa upp sina hundar, och de har utrustat sig med hundburar, skötbord och campingutrustning.
Sådana är inte vi.
Men vi tog med oss plaststolarna från balkongen (tack och lov!), hundmat, vatten, en rulle med bajspåsar och rejält med tålamod och gott humör.

Jag trodde dagen skulle bli rena katastrofen men vilken underbart cool hund Dexter är! Han är ju bara 17 månader gammal men flippade inte ur en enda gång trots att han var omgiven av 1.184 andra hundar, högmusik och massor av nya intryck.
Hur det gick idag?
Bra! Dexter är en finfin irländsk terrier och han fick högsta betyg. Vi är inte förvånade, Dexter är bäst.

"Utmärkt format. Fint pigmenterade och målade ögon. Utmärkta öron. Bra bett. Bra benställning fram. Bra bröstkort. Kompakt. Bra benställning bak. Går fint. Utmärk rygglinje." Nu blir uppfödaren glad!