söndag 15 mars 2020

Varken handslag, famntag, klapp eller kyss

Jag har gjort min medborgerliga plikt. Gula tejpremsor varannan meter på vallokalens golv bildade en snitslad bana. Närmare än så fick de röstande inte komma varandra. Det fanns handsprit utställt och vi hade uppmanats att ta med egna pennor – Corona har uppgraderats till fas 3.

Utanför vallokalen stod byborna och diskuterade. Vinbönderna hade tagit på sig skjorta och kavaj och putsat skorna, damerna var snygga i håret och doftade gott. Humöret var på topp, även om alla var överens om hur konstigt det kändes att inte få hälsa på varandra ordentligt. Varken handslag, famntag, klapp eller kyss. Bara ett Bonjour, Bonjour och en liten nick.
"Så ... bisarrt", sa en herre till en annan och stoppade händerna i fickorna. "Vi får väl göra som japanerna", sa hans vän och bugade.

Inte heller fick man sätta sig på Restaurant La Plage efteråt och diskutera vidare över en kaffe eller apéro. För restaurangen är stängd, precis som alla restauranger, barer, caféer och nöjeslokaler i hela Frankrike.
Samma sak med butikerna. Endast matbutiker, apotek och bensinstationer tillåts hålla öppet.

Jag trodde att byborna skulle protestera mot restriktionerna som innebär en ekonomisk katastrof för alla näringsidkare men de säger att det är som det är och att man måste hjälpas åt. Hälsan före allt, säger de, precis som presidenten i sitt tal trots att många här inte gillar honom särskilt.
Butiken lider ingen brist på toalettpapper eller konserver, bageriet har bröd och även om apoteket har slut på handsprit finns där gott om medikamenter.

Nästa vecka kommer regeringen att börja dra ner på antalet buss-, tåg- och flygavgångar.

Inga kommentarer: