tisdag 17 mars 2020

Vi befinner oss i krig

"Vi befinner oss i krig. Fienden må vara osynlig men den finns där och vi måste alla slåss."

President Macron har återigen talat till folket och den här gången fick vi oss en rejäl skopa ovett: Vi har inte tagit detta med Coronaviruset på tillräckligt stort allvar och vi har inte brytt oss om presidentens uppmaningar om att inte umgås i onödan. Inte heller har vi förstått att vi alla är presumtiva smittobärare. Alltså måste åtgärder vidtas för att inte viruset ska fortsätta spridas lika snabbt som nu:

- Från klockan tolv i morgon tisdag och under minst två veckor begränsas möjligheterna att förflytta sig. Att handla mat och mediciner, att åka till jobbet, att besöka vårdinrättningar samt idka viss fysisk aktivitet – inte i grupp dock – är tillåtet men ingenting annat. Sociala kontakter måste begränsas och de som inte följer reglerna kommer att straffas.
- Från klockan tolv i morgon tisdag och 30 dagar framåt stänger Schengen sina gränser.
- Den andra omgången av kommunvalet skjuts på framtiden.
- Samtliga pågående reformer skjuts också på framtiden, bl.a. pensionsreformen.
- Fältsjukhus kommer att tas i bruk i Alsace där läget är akut.
- Taxi och hotell kan komma att rekvireras av sjukvården.
- Samtliga företag, oavsett storlek, kommer att i möjligaste mån skyddas från konkurs. Staten ger anstånd med inbetalning av skatter och arbetsgivaravgifter. Inga medborgare kommer att lämnas därhän.

"Det finns ingen anledning till panik", sa Macron. "Stanna hemma och behåll lugnet. Var uppmärksam på desinformation. Se upp med ryktesspridning, självutnämnda experter och förståsigpåare. Ta hand om er och er familj. Att läsa, hitta tillbaka till det som är väsentligt, det tror jag är viktigt i dessa tider. Kultur, bildning är viktigt."

Inga kommentarer: