måndag 13 april 2020

Dag 28 Annandag påsk

Le confinement fortsätter 4 veckor till dvs till den 11 maj, meddelade presidenten ikväll. Vi går då in i nästa etapp. Om kurvorna fortsätter att peka åt rätt håll vill säga. Men för personer som tillhör riskgrupperna kommer karantänen att fortsätta ett tag till.

Inga regellättnader men inte heller fler restriktioner fram till den 11 maj, och reglerna ska gälla för hela landet. Inga lokala avvikelser alltså i form av särskilda restriktioner dagtid såsom varit fallet på vissa ställen. Jag undrar om det innebär att stränderna öppnar igen? Att stänga dem var ju inget nationellt beslut.

Den 11 maj börjar skolorna gå över till fysisk undervisning igen medan högskolor och universitet får fortsätta med distansundervisning terminen ut. Den 11 maj ska det finnas masker till alla medborgare. Men att bära dem kommer inte att bli obligatoriskt. Vidare kommer alla som uppvisar symptom att testas och isoleras.

Caféer, restauranger, hotell, teater, konsertlokaler, muséer och biografer ingår inte i nästa etapp och kommer därför att fortsätta vara stängda.
Inga publika evenemang såsom festivaler blir tillåtna förrän tidigast mitten av juli. Vi får väl se om det blir något nationaldagsfirande i år ...

Presidenten informerade även om att ekonomiskt utsatta familjer och studenter kommer att stödjas särskilt, så även egnaföretagare och de med fria/konstnärliga yrken.

Slutligen fortsätter Frankrike att vara stängt för medborgare utanför Schengenområdet.

Ett långt och som vanligt bra och tydligt tal. Ödmjukt och självrannsakande men också optimistiskt och full av framtidstro.

Då så, nu siktar vi mot den 11 maj!
Regnig dag men regn behövs.

Inga kommentarer: