måndag 1 februari 2021

Februari

Lite lustigt att februari 2021 börjar på en måndag och slutar på en söndag. Ordning och reda!

Jag var till stadshuset i Port-Vendres i eftermiddags för att ansöka om ett nationellt ID-kort. Proceduren skiljer sig från den svenska. Själva ansökan var digital men sedan fick jag alltså infinna mig IRL och vissa upp ett antal dokument: Skatteinbetalningar som bevis på att jag bor här, min födelseattest som visar att jag är född i landet och har en fransk pappa, ett utökat personbevis från Sverige som bekräftar att mina föräldrar är mina föräldrar och att jag är gift med T, mitt gamla franska pass och mitt nuvarande svenska samt mitt gamla franska ID-kort från när jag var typ 11 år (inget krav men eftersom jag hittade det i gömmorna tog jag med det). 
Att det blev så många olika papper beror på att det är min första ansökan och att jag måste kunna bevisa att jag är jag. I Sverige går det automatiskt via personnumret men det har man inte i Frankrike. Här är man skeptisk till den typen av registrering och man värdesätter integritet väldigt högt.

Om tio dagar ska mitt ID-kort vara klart. Det vore trevligt om T fick sitt slutgiltiga socialförsäkringsnummer i samma veva. Den franska försäkringskassans kvarnar maler så långsamt att jag undrar om de maler över huvud taget.

Inga kommentarer: