fredag 12 februari 2021

Jakten efter vigselbeviset

Jag ska skaffa mig ett franskt ID-kort för att slippa använda passet som ID-handling (svenska körkort accepteras inte överallt). Svenskt ID-kort däremot (vilket T skaffat sig) men eftersom jag är fransk medborgare (också) och bor i Frankrike tänkte jag göra det enkelt för mig.

Ha ha ha!

Ingenting som har med byråkrati att göra är enkelt i Frankrike. Ett intyg från svenska Skattemyndigheten om att jag är gift och därför inte heter mitt flicknamn längre gills inte. Franska medborgare som gifter sig "utomlands" måste nämligen få bröllopet registrerat av landets franska ambassad/konsulat. Och för att få bröllopet registrerat hos franska konsulatet i Stockholm måste blanketter fyllas i och undertecknas och dokument bifogas. Ett av dessa dokument är en kopia av vigselbeviset, det man får av vigselförrättaren på själva bröllopsdagen.

Som jag har letat efter det förbenade vigselbeviset! Jag har gått igenom lådor och pärmar till förbannelse utan att hitta det. Mina betyg från lågstadiet däremot ... Till slut var jag övertygad om att jag råkat slänga det – T och jag har hunnit flytta fem gånger sedan vi gifte oss för snart femton år sedan, och varje flytt har inneburit utrensningar. Men så råkade jag titta i en kartong med gamla brev (minns ni när man skrev pappersbrev till varandra?) och vad låg där om inte ... vigselbeviset!

I morgon ska jag till posten och skicka ett rek till den franska ambassaden i Stockholm. Förhoppningsvis kommer bröllopet att registeras i rullorna och sedan kan jag fortsätta med min ID-kortsansökan.
Med lite tur borde prodeduren bli klar på den här sidan halvåret ...

2 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Finns inte vigselbevis digitalt?
Häromdagen frågade Jonathan om sin blodgrupp. Den har jag inte en aning om, men det fins papper på det i kartongen som står under precis allt annat i förrådet i källaren. Tänker att det blir en utmärkt anledning för mig att städa där.

Annika Estassy sa...

Ha ha, jag vet inte ens vad jag har för blodgrupp! Eller jag har nog vetat men glömt det. Och nix, vigselbeviset finns inte digitalt. Det gör vigselintyget däremot och ambassaden vill ha båda. :)