lördag 6 november 2021

Ömsom vin, ömsom vatten

Alla helgons dag i Sverige men inte i Frankrike. Den firades den 1 november redan dvs i måndags. Så var det i Sverige också en gång i tiden men 1772 flyttades Alla helgons dag till den första söndagen i november och 1953 till den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Det senare eftersom man önskade sig fler helgdagar och på femtiotalet var lördagar vanliga arbetsdagar.

Vi har haft det riktigt blåsigt och kyligt i några dagar och kulmen väntas bli i morgon med stormbyar på upp till 105 km i timmen. En bit kvar till den gången för två år sedan då byarna uppmättes till 180 km, men nog så kraftigt ändå. Några längre promenader blir det inte trots det soliga vädret. Vi väntar tills det mojnat något. Dessutom är jag trött eftersom jag sover dåligt. Det är som vanligt min sakroilit som spökar. Om inte smärtan dämpar sig snart (helt smärtfri blir jag nog aldrig) blir jag tvungen att äta antiinflammatoriskt igen. 

Jag plockade undan sommarkläderna idag för nu är det höst på riktigt, i alla fall enligt termometern. Höstregnen lyser med sin frånvaro däremot vilket är mycket bekymmersamt. Hoppas, hoppas att regnet hittar hit snart!

Inga kommentarer: