söndag 19 juni 2022

Vackra Bretagne och värmebölja

Det har varit värmebölja – canicule – i Frankrike med temperaturer på runt 40 grader på flera ställen. Biarritz på södra västkusten hade 43 grader som mest vilket är rekord, inte bara för juni utan överhuvudtaget. Till och med Bretagne där vi tillbringade några dagar fick sig en släng av sleven. Fast när vi var där var det svalt – drygt 20 grader bara, svalare ändå i vinden.

Caniculen är nu över för denna gång och Cerbère klarade sig som vanligt undan den värsta hettan. Vi hade 34 grader en eftermiddag men nu har termometern sjunkit under trettiostrecket och climmen (luftkonditioneringen) är avstängd. Vi använder oss av korsdrag istället, precis som våra ukrainska gäster. Eftersom de jobbar hemifrån var de dock glada att ha en clim att slå på när det var som varmast.

Vi är alltså tillbaka från vår roadtrip till Bretagne. Det blev en härlig resa då vi förutom att besöka Côte d'Armor även stannade till i Saint-Malo och La Rochelle samt Niort. Bretagnes kust är så otroligt vacker och omväxlande! Det märks på naturen att det brukar regna en hel del där men vi hade tur med vädret och slapp plocka fram paraplyerna.

I dag har jag röstat (andra omgången av det franska parlamentsvalet) och om en stund ska vi gå över till O & M på en apéro. I morgon är vi bjuda på fika hos våra ukrainska gäster och deras hund Foster. Foster är en gorgi, drottningen Elisabeths favorithund. Han är bara 1,5 år och har farit illa av bomberna. Också djur kan drabbas av krigstrauma.

Byn Port-Blanc vid ebb.

Hortensior växer precis överallt!

La Côte de Granit Rose – Rosa granitkusten.

Stranden Les Dunes.

Vid ebb är det långt till havet.

Kyliga vindar men ack så vackert!

Solnedgång och ebb. 

Le Rocher de la Sentinelle – Utkikens klippa.

Ett typiskt bretonskt hus.

2 kommentarer: