söndag 5 oktober 2008

Kroatien september 2008

Jag hade länge varit nyfiken på Kroatien, ända sedan jag läste ett lockande resereportage i DN. Bilderna var fantastiska och texten inspirerande. T och jag hade sedan tidigare bestämt oss för att ha semester första veckan i september. Vad vi skulle göra berodde på hur sommaren varit, dvs om vi fått tillräckligt med sol och bad. Sanningen är väl att jag aldrig kan få nog av värme och hav! Efter den mest bedrövliga augustimånad jag kan minnas och prognoser som pekade på en lika dålig september fattade vi raskt beslutet att åka iväg.

Vi hamnade av en slump i den lilla semesterorten Brela, på Makarska rivieran, och fick en helt fantastisk semestervecka. Varmt såväl i luften som i det kristallklara vattnet, och ett perfekt boende på ett pytte litet familjehotel (6 rum, 1 svit och 2 lägenheter) precis vid stranden och med en underbar utsikt rakt ut över det turkosblåa adriatiska havet.
Brela sett från vattnet.
Från vår balkong kunde man nästan räkna klapperstenarna i vattnet. Brela har inga sandstränder men det passar mig utmärkt – jag gillar inte sand! Eftersom vi bodde i en liten lägenhet så lagade vi vår egen frukost och åt den på vår balkong. Varje morgon kom turistbåtarna för att hämta passagerare som skulle till de stora öarna Brac och Hvar som ligger rakt utanför Brela. Turen tar hela dagen och musiken ombord består av kroatiska schalgers spelade på högsta volym!
Dagarna gick fort och vi snorklade för första gången på många år. Att vattnet är så klart gör Kroatiens kuster perfekta för diverse undervattensäventyr.
  
Tyvärr var inte restaurangmaten den bästa. Olika ställen serverade ändå exakt samma typ av rätter och det lokala vinet var ibland omöjligt att dricka. Så vi höll oss till fisk och skaldjur och bad alltid om att få smaka på husets vin innan vi beställde in en karaff.
Varje kväll inleddes dock med en Martini Rosso på balkonen för att njuta av den helt fantastiska solnedgången. Vet inte när jag senast suttit och sett en blodröd sol försvinna ner i havet. I Goa hade det varit möjligt om inte det varit molnigt varje kväll.
Otroliga solnedgångar!
Hamnen.

Inga kommentarer: