torsdag 27 november 2008

Pengarna eller livet?

Jag roade mig med att googla på ordet "finanskrisen" för att se hur många träffar jag skulle få upp. Det blev 664.000. Bara det senaste dygnet har det dykt upp 35.200 sidor. Och då talar vi endast svenska sidor (inga nordiska alltså). Herregud – vad skulle folk har skrivit om om vi inte haft en finanskris?
Men det skrämmande är att om jag gör samma sökning på ordet "klimatförändringar" får jag upp 358.000 sidor, varav 2.880 det senaste dygnet. Vilket hot är störst egentligen?
Jag träffade Oren Lyons, professor och indianhövding från Onondagastammen, för inte så länge sedan. En mycket, mycket klok gammal man som oförtröttligt reser världen runt för att kommunicera ut samma grundbudskap:
“Först när det sista trädet huggits ner, den sista floden förgiftats, den sista fisken fångats, kommer den vita mannen förstå att man inte kan äta pengar”.
Jag tycker det kan vara nyttigt att påminnas om att det inte är finanskrisen som hotar vår överlevnad... Och är man inte övertygad om det föreslår jag att man tittar på Al Gores dokumentärfilm En obekväm sanning.
Frågar man Oren vad som kommer att hända om vi inte gör någonting åt klimatförändringarna så svarar han lakoniskt att det finns naturlagar som reglerar allting och de kommer att reglera oss också, vare sig vi vill eller inte.
Som sagt, ibland är det bra att få lite perspektiv på saker och ting.

Den vackra blomman ovan är en kamelia, fotad i Paris påsken 07.

Inga kommentarer: