lördag 13 december 2008

Mamma är lik sin mamma?

Klockan halv tio i morse ringer telefonen och jag hör direkt på T:s kvittrande stämma att det är hans svärmor i luren. De där två har någonting ihop, det är jag säker på!
I alla fall så undrar mamsen om jag är nöjd med gårkvällen. Jo, det är jag väl…? Hon fortsätter: ”Jag var så lycklig och upp i varv efter att Kevin vann att jag inte somnade förrän halv fem i natt!” Aha, även min mamma tittar på Idol alltså, inte på På Spåret som alla andra pensionärer. Hon följer America’s Next Top Model också, upplyser hon mig om. Varför då undrar jag perplex? ”Därför att jag får alla mina fördomar om amerikaner bekräftade” svarar hon. Detta är alltså min mamma, akademiker, trädgårdsexpert, konsthantverkare och bokslukare.

Sedan knäcker hon mig fullständigt med slutrepliken: ”Nej, nu ska jag titta på sporten. Har tre timmar Curling inspelat”. Curling! Finns det någon tråkigare sport? Jag frågar henne om hon tittar på pilkastning också men då tillrättavisar hon mig bestämt eftersom jag inte förstått det strategiska spelet bakom Curling. Jag undrar misstänksamt om hon håller på att bli senil, men nej, den ursäkten kan jag inte ta till. Hon promenerar minst 5 km varje jag, har tusen järn i elden och har verkligen inte tid för någon demens.
Jag ber Thomas att säga till om jag blir för lik min mamma. ”För sent” svarar han utan minsta ironi.

Mamsen, Triccia och jag i hennes fantastiska koloniträdgård. Där finns bl.a. psykedelisk konst och en nedgrävd parabolantenn som tjänar som fågelbad.

Inga kommentarer: