tisdag 27 januari 2009

Boreout – vår nya folksjukdom?

Har ni hört talas om uttrycket Boreout? Tydligen är detta den stora innesjukdomen för 2000-talets kontorsanställda. Det är schweizarna Rothlin och Werder, författarna till boken Diagnose Boreout, som hävdar det. Enligt dem är inte det stora problemet att många har för höga krav på sig på jobbet utan tvärtom att den stora massan håller helt enkelt på att ledas ihjäl! Många anställda befinner sig i ett understimulerat tillstånd som till slut kan leda till att de blir sjuka. Enligt Rothlin/Werder är det Internet som bär den största skulden till boreoutsyndromet. Det ger nämligen kontorsanställda enorma möjligheter att göra annat än jobba. Hade man tråkigt förr så var man tvungen att göra någonting åt saken. Idag kan man bara sitta vid sin dator, surfa runt och låtsas jobba. Vi passiviseras helt enkelt. Olika undersökningar visar att vi surfar privat upp till 20% av vår arbetsdag samtidigt som vi påstår att vi har så himla mycket att göra!
Erkänn nu att ni känner igen er, alla ni duktiga som klarar av jobbet på ett kick och sedan är understimulerade och uttråkade resten av arbetstiden!

Kom att tänka på Boreout när K och jag träffades idag på en mycket trevlig lunch – vi är nämligen väldigt lika där och måste ständigt ha nya utmaningar samt jobbar bäst under press. Tror att vi båda skulle kunna drabbas av Boreout. Dock skulle vi inte stå ut med det särskilt länge!

Inga kommentarer: