onsdag 4 februari 2009

Drömmen om en bokhandel

Jag har en helt orealistisk dröm om att äga en liten pittoresk bokhandel. Jag vill ha en sån där som Meg Ryan hade i You’ve Got Mail eller den som Hugh Grant har i Notting Hill. Jag är alltså väldigt svag för den romantiska bilden av bokhandeln som kvarterets samlingspunkt, stället dit såväl kloka som kufar hamnar och kanske kärar ner sig i varandra. Att det är ett himla slit att vara egen företagare i allmänhet och bokhandelsägare i synnerhet bortser jag helt ifrån. Förnuft och känsla drar åt varsitt håll och drömmen om en egen boklåda kvarstår. För visst är det någonting romantiskt med böcker och läsning?
Första gången jag kom hem till T blev jag lite betänksam – där fanns inte en enda bok vad jag kunde se. Eftersom han var (och är) en så trevlig man så fortsatte jag att träffa honom och tur var väl det eftersom det snart visade sig att även han är en riktig bokmal. Nu sitter vi i sängen om kvällarna och läser, vi kurar ihop oss i soffan när det regnar, och läser. Vi läser på stranden om sommaren, vi läser på våra resor, vi pratar böcker och våra bokhyllor svämmar över. Jag älskar boklådor och ändå beställer jag alla våra böcker via nätet. Utom när det är julklappsstress och panik och T och jag, som av en slump, hamnar båda i någon bokhandel.
Egentligen är det för sorgligt, jag bidrar till att utplåna någonting som jag älskar... Nej, nu ska här bli bot och bättring, dags att besöka Stockholms bästa bokhandel igen, Hedengrens i Sturegallerian.

Inga kommentarer: