-1984 av George Orwell (läste den just 1984 när jag pluggade litteraturvetenskap)
- Krig och fred av Leo Tolstoj (tog mig en hel tonårssommar att läsa ut den, på franska)
- Odysseus av James Joyce (nix, har aldrig ens orkat börja)
- Bibeln (inte den heller, inte en enda sida)
- Madame Bovary av Gustave Flaubert (läste den på högstadiet eftersom min hemspråkslärare var så förtjust i den.)
- Kosmos av Stephen Hawking (nej men hur vågar man ljuga om att man läst den?)
- Midnattsbarnen av Salman Rushdie (nej, har inte läst något av honom)
- På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust (har börjat ett antal gånger men alltid fastnat. Varje gång jag träffar A:s man M tjatar han på mig om att jag MÅSTE läsa den, att den är helt fantastisk, att det är min plikt att göra det.)
- Min far hade en dröm av Barack Obama (nej)
- Den själviska genen av Richard Dawkins (nej och jag erkänner att jag inte ens vet vad det är för bok).
Eftersom inget i cyberrymden försvinner har jag nu härmed offentligt skyltat med min brist på bildning. Å andra sidan bor jag inte i Storbritannien… Men att folk ljuger om böcker borde innebära att det finns ett visst mått av status i läsandet? Hörde för ett tag sedan att de trendkänsliga, återigen i Storbritannien, gärna hade välfyllda bokhyllor i sina hem, böcker som de givetvis inte hade läst. I Sverige är det tvärtom – har ni noterat den totala avsaknaden av böcker när hem ska stilas? Hur många TV-inredare har ni sett som ritar in plats för bokhyllor? Gå in på Hemnet också och räkna hur många böcker ni ser i de lägenheter som är uppsnoffsade inför kommande visningar...
Vore roligt om det gjordes en undersökning om vilka böcker som svenskarna ljuger om. Jag vet inte vilket som vore värst – om vi ljög om böcker eller inte.
2 kommentarer:
Kul! Jag säger som du om Proust, jag börjar och jag börjar men kommer aldrig längre än till mitten av del 1. Jag brukar påstå att det ska vara mitt sommarläsningsprojekt. Men det blir det aldrig.
Nästa sommar Eva... Var tvungen att fortsätta mitt inlägg med en liten fundering kring läsandets status.
Skicka en kommentar