fredag 27 mars 2009

Ska Obama släcka lyset i morgon?

I morgon kl. 20.30 är det meningen att vi alla ska släcka lamporna i en timme. Så dags på dygnet sitter vi sex stycken runt ett matbord i Täby och har det trevligt tillsammans. Egen dryck behövde vi inte ta med oss men vi kanske ska bidra med ett gäng stearinljus istället?
Visst är det bra att Earth Hour jippot påminner oss om att klimatfrågan inte får glömmas bort i dessa finanskristider, men riktigt intressant blir det först i december när världens ledare samlas i Köpenhamn för att försöka få till en fortsättning av Kyotoavtalet. Det är då vi får se vilka lobbyister som varit mest framgångsrika; miljörörelsens eller näringslivets.
Målet för Kyotoavtalet är att minska utsläppen av växthusgaser. EU har skrivit på, så även Ryssland och Australien – till slut. Men inte USA. Man tyckte att avtalet var alldeles för ofördelaktigt för USA, landet som släpper ut mest koldioxid i världen, som har störst utsläpp per invånare, som menar att det är för dyrt att ens börja minska på utsläppen och som anser att fattiga utvecklingsländer ska ta samma ansvar för utsläppsminskningarna som rika industriländer. Jag undrar hur många amerikaner som släcker ljuset på lördag. Kommer Obama att göra det?

Inga kommentarer: