söndag 15 mars 2009

Upptäck Sverige

Som nyinflytad i Sverige tyckte jag att det var konstigt att vägarbetarna var ”svenskar”. I Frankrike var det tvärtom – de som slet med väggbyggen hade nästan alltid utländskt, oftast nordafrikanskt, påbrå. Nu, som vuxen, förstår jag varför det är så – svenska vägarbetare tjänar bra, det gör inte franska. Arbetsuppgifterna är desamma men inte lönen och därmed inte heller statusen. Jag tänker på detta när jag läser Zarembas avslutande artikel i serien I väntan på Sverige där han bl.a. citerar integrationsutredningens (2005) tes om att kapitalism och rasism hör ihop.

Zaremba uppmanar oss att våga föra en kritisk diskussion om andra kulturer men att även inkludera ett visst mått av distans och humor. Och framför allt, vi ska inte utesluta den svenska kulturen från en sådan diskussion. Han har en poäng där. Självdistans är sunt, och genom att bli medveten om sin egen kultur, kan man även förstå och förebygga kulturkrockarna. Men så länge som våra politiker och byråkrater anser det vara rasistisk att erkänna olikheterna lär vi fortsätta att stampa på samma ställe. Av rädsla att göra fel gör de... ingenting.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är ängslighet ett typsikt svenskt drag? Om man är osäker på vad den svenska kulturen innebär och om man förnekar den för att inte verka nationalistisk eller rasist, bäddar man för precis den typen av strömningar. Är du trygg i dig själv blir du inte heller lika rädd för det nya. Enkel psykologi.

Erik sa...

Maciej VÄGRAR i detta långa svammel att ta upp kärnfrågan!
Varför har Sverige en massiv invandring/kolonisering? Har svenska folket velat ha en massiv invandring? Svar nej!
Har svenska folket nån gång fått bestämma ifall de vill ha en massiv invandring? Svar nej! Frågan har KONSTANT förtigits/stigmatiserats!
Har svenska folket tillfrågats om de vill ha ett mångkulturellt Sverige?
Svar Nej!
Har vi haft en debatt där det naiva svenska folket kunnat få diskutera om man velat ha massiv invandring/mångkultur med allt vad det innebär i form av kriminalitet och dagliga motsättningar?
Svar Nej!
Har svenska folket informerats om vad det mångkulturella samhället innebär? Svar Nej!
Får det svenska folket i framtiden mer information om vad det mångkulturella samhället och massinvandringen kostar, information om vilka grupper som begår vilka brott osv?
Svar Nej! Detta kommer icke att ske så länga media och etablissemang lägger locket på med censur av invandrares brottslighet, vitpixlande av mörkhyade kriminella i kvällspress, och ett allmänt förtigande om invandringens fortsatta konsekvenser för svenska folket!

Vet hut MAciej och DN!

Annika Estassy sa...

"Svenska folket" är en konstig term tycker jag, ungefär som om vi alla var en enda homogen enhet som såg lika ut, som tyckte lika om allting, med samma drömmar och rädslor. Lika lite som det finns en homogen grupp "invandrare", lika lite finns det en homogen grupp "svenskar". Jag anser mig tillhöra svenska folket men jag delar inte din uppfattning utom möjligen i en sak: vi måste våga föra en nyanserad debatt. Därför ska inte Maciej veta hut utan ha tack.