onsdag 25 mars 2009

Veckans ord

Jag älskar ord. Jag vill ha ett rikt ordförråd, kunna variera mig. Därför blir jag alltid glad när jag lärt mig ett nytt ord. Kanske inte ett nytt ord om dagen men ett i veckan är väl ingen dum ambition? Veckans ord för min del är meritokrati. Jag lärde mig det i morse när jag läste Håkan Boströms inlägg på DNs ledarsida. Ordet kanske inte är det vackraste men innebörden intressant; ”Samhälle präglat av högt driven värdering av utbildningsmeriter” (saol på nätet, en guldgruva!), en ideologi som växte fram i Frankrike på 1700-talet. Håkan Boström menar att det är dags för Sverige att återupprätta meritokratin, att det skulle främja svensk integrationspolitik och undvika att invandrare blir vår nya underklass. Ett fonetiskt fult ord men en vacker tanke.
Gårkvällens NIA-klass leddes av en nyinflyttad kanadensiska. Hon hade också lärt sig ett nytt ord, ”härligt”. Hon förknippade det med Heart Light och tyckte att det var ett fantastiskt vackert ord. Roligt med de olika associationer som ord framkallar.

Inga kommentarer: