onsdag 22 april 2009

Byt jobb om du inte längre tror på förändring

Ungdomsstyrelsen har haft ett mycket viktigt uppdrag – att belysa hur ungdomar i fattiga områden har det. Alla har rätt till välfärd och inflytande men hur ser verkligheten ut?
Segregations- och integrationsfrågor engagerar mig. Jag envisas med att tro att det går att förändra och jag vill inte bara snacka, jag vill agera också. Jag har ett jobb som ger mig möjlighet till det men inte är det lätt kan jag lova! Vi stöter ständigt huvudet i den byråkratiska väggen och jag säger som A brukar göra i andra sammanhang – att det ska vara så jävla svårt!
Idag presenterade Ungdomsstyrelsen rapporten ”Fokus 08 – en analys av ungas utanförskap”. För första gången har man koncentrerat sig på fyra specifika områden. Ett av dem är Husby som tillhör ”mitt” verksamhetsområde och jag blir beklämd när jag får reda på att drygt 38% av alla 20–25 åringar där varken arbetar eller studerar. Endast drygt hälften av eleverna kring Järvafältet lyckas nå grundskolans mål. Ett stenkast därifrån, innanför tullarna, är andelen 90%! Samtidigt är vandalism och skadegörelse mer än 4 gånger så vanligt i Husby som i resten av landet. Socialchefen i Rinkeby-Kista manar till en kraftsamling från såväl kommunen som föräldrarna. Vackert så, men det är upp till bevis som gäller. Det måste finnas en äkta vilja till förändring och en beredskap att ta till oprövade metoder. Så snälla, lyft upp blicken och våga gå utanför ramarna. Ta vara på de goda idéerna istället för att låta dem drunkna i kommunal prestige och byråkrati. I morgon är det vi som ringer er – igen. Och om ni inte längre tror på förändring – byt jobb.

4 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

"Synd att många människor klagar på sin omgivning utan att vara en del av förändringen", skrev min kloka Ellen på sin blogg.Jag fattar inte hur det har kunnat bli så här eländigt. Vi är ju så många som vill något annat. Kämpa på Annika, det är så viktigt. Jag tror verkligen du är en som är en del av förändringen...

Annika Estassy sa...

Du har verkligen en klok dotter Eva. Tack för uppmuntran. Om vi inte satsar och tror på våra barn och ungdomar, vad är då meningen?

Anonym sa...

Jag såg till min stora glädje att du "...inte bara snacka, jag vill agera också". Så ädelt! Jag fick nästan en liten tår i ögonvrån. Så jag vill ge dig ett litet förslag till konkret agerande.
Flytta till Rinkeby! Glöm svenska och trista Råsunda. Bli en del av den pulserande och dynamiska mångkulturen! Och du - glöm inte att ta med dig dottern. Hon kommer att bli MYCKET populär. På mer än ett sätt!

Annika Estassy sa...

Hum, förstår inte riktigt vad du vill ha sagt med ditt inlägg faktiskt, för inte kan det vara så att du är ironisk?! Jag antar att du inte tycker att ungdomar i fattiga stadsdelar är värda att satsas på. Tråkig inställning som jag uppenbarligen inte delar. Inte dottern heller för den delen.