tisdag 7 april 2009

Dynastier ligger i tiden

Gregor Nowinski, regissören bakom den uppmärksammade och prisbelönta tv-serien om släkten Wallenberg, är om ett par veckor tv-aktuell igen, denna gång med familjen Bonnier. TV 4 som producerar lovar en ny och annorlunda bild av ett svenskt medieimperium. Det är ett program jag tänker följa, trots reklamavbrotten!
TV 4 producerar även flitige Nowinskis kommande serie om ätten Bernadotte, berättar Livrustkammaren för mig under ett av dagens möten. Den ska sändas nästa år, när Bernadottedysnastin firar 200 års jubileum. Det är givetvis ingen slump att Victoria gifter sig just det året… Visste ni förresten att såväl Sverige som Finland just nu uppmärkammar märkesåret 1809, året då Finland och Sverige, efter 600 år ihop, upphörde att vara ett och samma land? Finland blev istället ett autonomt storfurstendöme under den ryske tsaren. Det berättar Per för mig, kommissarie för Livrustkammarens utställning 1809 – Rikssprängning och begynnelse som öppnar 6 juni efter att ha gjort stor succé i Finland.
Det är detta som gör mitt jobb så roligt, att ingen dag är den andra lik och att jag hela tiden lär mig något nytt.

Inga kommentarer: