torsdag 16 april 2009

Engagerade medborgare behöver mindre journalistik

Jag kan gå igång ordentligt när någonting engagerar mig. T påstår att det beror på mitt franska temperament… Ikväll t.ex., när några kollegor och jag diskuterade Organisationens osynlighet i den offentliga debatten, nämnde jag att det idag finns många andra kanaler att göra sin stämma hörd i än traditionella medier. När jag senare sitter på hotellrummet och läser tidningarnas webbupplagor ramlar jag över en artikel i SvD som handlar om precis detta. Medieanalytikern Olle Lidbom menar att ”journalistikens betydelse för demokratin har passerat zenit”. En av anledningarna är tillgången och spridningen av information på nätet. Ju större tillgången på information blir, desto lägre blir tilltron till medierna. Tidningsdöden sprider sig men det beror inte på att vi blir allt dummare och därmed mindre intresserade av det som händer runt omkring oss, utan tvärtom på att vi inte längre låter oss nöjas med mediernas filtrering; vi vill göra våra egna analyser. Jag menar att vi även vill aktivt delta i debatten men inte längre accepterar att låta medierna censurera oss. Det är därför som bloggosfären exploderat. Så kära Organisation, låt oss våga sticka ut hakan, låt oss bli delaktiga. Det finns massor med virtuella arenor där vi kan och bör synas.

Inga kommentarer: