onsdag 15 april 2009

När skrattet förenar

Ahlam och hennes familj har skaffat katt. Ingen kattunge utan en tvåårig katt. -Det är en svensk katt, berättar Ahlam. Jag undrar vad hon menar, på vilket sätt är katten svensk? -Den blir jätte sur om man pratar arabiska med den, vägrar lyssna. Så nu måste hela familjen prata svenska hemma, det är jättebra träning, förklarar Ahlam och skrattar. -Min man måste också prata svenska nu, fortsätter hon och plötsligt börjar vi båda två skratta så vi nästan kiknar. Och då slår det mig hur två kvinnor, från två helt olika världsdelar, kulturer och religioner kan skratta gott åt en katt som tvingar en styvnackad äkta make att tala svenska. Jag tror att det finns en viss humor som förenar kvinnor världen över, den som handlar om män. Är det samma sak för män mån tro? Kan även de skratta gott, men kärleksfullt, åt oss kvinnor? Vågar vi tro på det?

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Vart än jag varit i världen och pratat med kvinnor i länder så olika som Indien, Kina, Vietnam och Sydafrika, Algeriet så har jag kunnat finna gemenskap med andra kvinnor. Vi pratar om livet och det är ofta inga lätta liv men det finns ett skratt, ett självironiskt äkta skratt, som förenar och bygger broar mellan oss. Vi ser in i varandras ögon, skrattar och förstår bortom kultur och språkgränser, det är hoppingivande tycker jag.

Annika Estassy sa...

Så har även jag känt. Genetiskt? Kulturellt? Jag vet inte, men gemenskapen finns där.