lördag 18 april 2009

Nostalgi på hög nivå

Minns ni tv-serien "En förlorad värld", eller Brideshead Revisited som den heter i original? Den visades 1981 och det känns som nyss. Så börjar jag räkna och inser att det är 28 år sedan! Hur är det möjligt? I vintras såg vi biofilmen med samma namn, en rätt så lyckad version av Evelyn Waughs roman. Den fick mig att vilja se om tv-serien, utnämnd till världens bästa dramaserie. Nu har vi samtliga dvd-skivor hemma, elva timmars njutning. Med jämna mellanrum brukar Brideshead Revisited bli aktuell igen. Eftersom jag är väldigt svag för brittiska berättelser från 1900-talets första hälft, min franska bakgrund till trots, kastade jag mig lyckligt över DN:s artikel om Brideshead Revisited. Slottet där såväl tv-serien som filmen spelades in, Castle Howard, har blivit en riktig turistattraktion. Att Waughs bok var på väg att filmatiseras redan på 50-talet visste jag inte. Projektet blev aldrig av eftersom filmbolaget MGM ville ha ett lyckligt slut vilket Waugh vägrade tillåta. Vilken tur, hela den magiska nostalgin och dekandens som omger Brideshead Revisited hade annars helt försvunnit. Vissa berättelser ska inte ha lyckliga slut.

Inga kommentarer: